Šta je bitnije za uspeh: sreća ili rad?

Lako je njemu, on ima sreće - ovu rečenicu često ćemo izgovoriti kad čujemo priču o nečijem poslovnom uspehu.

Izvor: M. D.

Subota, 22.11.2014.

08:45

Default images

Foto: Tulane Public Relations / Flickr.com

Ali novo istraživanje sprovedeno među švajcarskim biznismenima pokazuje da sreća igra veoma malu ulogu u poslu.

Oko 3.000 privrednika složilo se da je ključ uspeha u obrazovanju i napornom radu. Svima koji pokreću sopstveni biznis poručili su da se oslone na iskustvo i ne dozvole da ih nepostojanje sreće obeshrabri, jer to svakako nije odlučujući faktor za uspeh.

Zanimljivo je, ipak, da kultura utiče na shvatanje uspeha. Tako su ispitanici iz dela Švajcarske gde se govori italijanski jezik bili skloniji da sreći pridaju veću važnost od onih koji žive u francuskom području. Najmanje značaja sreći poklonili su Nemci.

Godine su takođe važne. Mlađi ispitanici više su isticali Fortunu kao važan faktor u poslovnom uspehu. Stariji su, s druge strane, uvereni da se nedostatak sreće često koristi kao izgovor za neuspeh. Njihovo mišljenje potvrđuju i ranija istraživanja koja su pokazala da su propali privrednici za svoj poraz optužili upravo lošu sreću.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: