Konkurs u Švedskoj: Dajte naziv ženskoj masturbaciji

U Švedskoj ne postoji zvanično prihvaćena reč za žensku masturbaciju, pa je grupa zadužena za seksualno obrazovanje na državnom nivou organizovala konkurs, kako bi odabrala pravi naziv.

Izvor: Daily Mail

Petak, 21.11.2014.

12:28

Default images

Foto: Lies Thru a Lens / Flickr.com

Švedsko Udruženje za seksualno obrazovanje (RFSU), organizacija koja promoviše “otvoren, pozitivan pogled na seks i veze”, do sad je primila više od hiljadu predloga za reč koja će opisivati žensku masturbaciju.

Neki od predloga su “klitra”, “pula” i “selfa”.

Kristina Kljungros, predstavnica udruženja za odnose s javnošću nada se da će konkurs podstaći zdrave diskusije o seksualnosti.

“Umesto da sami odlučujemo o tome, pokrenuli smo državni konkurs. Pokušavamo da seksualnost učinimo javnom temom i to u pozitivnom smislu, kako se ne bi spominjalo isključivo u negatignom, poput seksualnog zlostavljanja. Želimo da se fokusiramo na dobre strane, na strast”, kaže ona.

“Kad pomisle na masturbaciju, većina ljudi pomisli na muškarce. Ako nemamo reč u našem jeziku za žensku masturbaciju, kako uopšte možemo da govorimo o njoj?”

Konkurs je raspisan nakon što su naučnici otkrili da mnoge žene ne uspevaju da uživaju u seksu, čak i kad znaju šta ih uzbuđuje.

Naučnici Kinsi instituta za istraživanje seksa, roda i reprodukcije Indijana univerziteta koristili su “vaginalni fotopletizmograf”, mali stakleni instrument u obliku tampona, koji meri seksualno uzbuđenje na osnovu protoka krvi u genitalijama.

Otkrili su da čak i one žene koje su seksualno osveštene, ugavnom ne znaju šta ih zapravo uzbuđuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: