ISSpreso kafa - sa malo šećera, bez gravitacije

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) uskoro će moći da uživaju u bogatoj aromi italijanske kafe zahvaljujući espreso mašini specijalno dizajniranoj za uslove u bestežinskom stanju.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.11.2014.

10:53

Default images

“L'ISSpresso” (ISS = International Space Station), dvadesetak kilograma teška mašina, krenuće putem svemira u nedelju, zajedno sa italijanskom astronautkinjom Evropske svemirske agencije (ESA) Samantom Kristoforeti, saopštili su izumitelji aparata.

Mašina za "vanzemaljsku" espreso kafu je plod saradnje italijanske kompanije Argotek (Agrotec) za aeronautički inženjering i čuvene marke kafe "Lavazza".

Samanta Kristoforeti (37) neće biti samo prva Italijanka koja će se otisnuti u svemir već i prva astronautkinja u istoriji osvajanja kosmosa koja će popiti pravi italijanski espreso u orbiti, ističe se u zajedničkom saopštenju dve kompanije.

"L'ISSpresso predstavlja tehnološki izazov, a u skladu je sa svim striktnim propisima i merama bezbednosti", izjavio je David Avino, generalni direktor Argoteka. Inženjeri su morali posebno da vode računa o principima fizike i mehanike fluida, koji drugačije deluju u svemiru nego na Zemlji.

Samanta Kristoforeti, koja je ujedno i kapetan Vazduhoplovne vojske, poleteće na MSS na ruskom Sojuzu koji će biti lansiran sa kosmodroma Bajkonur, u Kazakstanu. S njom će otputovati i Amerikanac Teri Virts i Rus Anton Škaplerov. Oni će se pridružiti trojici astronauta koji se već nalaze na MSS.

Foto: pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: