Neonacisti marširaju protiv neonacista

U malom nemačkom gradu Vunzidelu, neonacisti već godinama održavaju tradicionalne marševe. Ali ove godine, desilo se nešto nesvakidašnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

12:40

Default images

Dok su stanovnici Vunzidela ranije mrko gledali ekstremiste, ove godine su ih dočekali sa šarenim zastavama, aplauzima, osmesima na licu i besplatnim bananama.

Ako ste pomislili da su žitelji Vunzidela naprasno postali desničari, prevarili ste se. Naime, neonacisti su potpuno nesvesno učestvovali u dobrotvornoj akciji prikupljanja novca za – borbu protiv neonacista. Svaki pređen metar u njihovom maršu značio je da građani Vunzidela uplaćuju određenu svotu u fond koji se bavi rehabilitacijom bivših neonacista.

Kada je grupa od oko 200 ekstremista došla na mesto na kome se marš završava, dobili su veliki aplauz i saopšteno im je da su upravo zaradili 10.000 evra. Taj novac je upućen nemačkoj organizaciji EXIT koja se bavi socijalizacijom bivših neonacista i delikvenata.

Neonacistički marševi u Vunzidelu se održavaju od kada je 1987. u tom mestu sahranjen bivši Hitlerov zamenik Rudolf Hes. Iako su kosti Hesa kasnije izvađenje i kremirane 2011, ekstremisti su nastavili da se svakog novembra okupljaju na tom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: