U Juti ponovo uvode streljački vod?

Zbog problema u nabavci smrtonosnih injekcija, vlasti u Juti razmatraju odluku da streljačkim vodovima ponovo dozvole izvršenje smrtne kazne.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

10:19

Default images

Deset godina nakon što su su u Juti zabranjeni streljački vodovi u izvršenju smrtne kazne, vlast ove američke države je u sredu prihvatila predlog da se u cilju prevazilaženja problema sa nabavkom otrova koji se osuđenicima ubrizgava u telo, ta praksa obnovi.

Predlog je došao od strane republikanca Pola Reja iz Klirfilda, koji je predložio da se u slučaju nemogućnosti nabavke smrtonosne injekcije 30 dana pre planirane egzekucije, primene streljački vodovi.

Ovaj način pogubljenja je pre 10 godina odbačen zbog pritiska od strane medija, ali Rej kaže da je to najhumaniji način izvršenja najteže kazne, jer smrt nastupa trenutno.

„U svakom slučaju moramo da izaberemo jednu opciju“, rekao je Rej novinarima u sredu. „Da li će to biti vešanje, giljotina, streljački vod ili električna stolica, mediji će u svakom slučaju praviti cirkus od toga. Uostalom, da li je to uopšte važno?“

Nakon dvadesetominutne diskusije u okviru privremenog zakonodavnog panela, rešenje je odobreno sa 9 glasova za i 2 protiv. Do potpunog usvajanja, predlog će morati da prođe još jedan proces u januaru.

Demokrata Mark Vitli je glasao protiv, zato što smatra da država Juta zapravo nema problem koji je nemoguće rešiti.

Republikanac Mark Roberts je takođe bio protiv donošenja zakona. On je rekao da misli da predlog nije neophodan i da nije siguran u svoj stav prema smrtnoj kazni generalno.

Po sadašnjem zakonu u Juti, izvršenje smrtne kazne streljačkim vodom obuhvata samo kriminalce osuđene pre 2004. godine. Poslednji put je ovaj način egzekucije primenjen 2010.

Rej kaže da njegov predlog u slučaju problema sa nabavkom smrtonosnih injekcija državi Juta omogućava izvesnu fleksibilnost.

U Juti se već godinama koriste kombinacije tri otrova za pogubljenje zatvorenika, ali zbog protivljenja smrtnoj kazni, evropski proizvođači sve češće odbijaju da prodaju zatvorima pomenute injekcije.

Zbog toga su mnoge američke države počele da improvizuju kombinaciju smrtonosnih supstanci, ali ti metodi su osporeni u američkim sudovima.

Zbog problema sa nabavkom smrtonosnih injekcija u državama Oklahoma i Vajoming početkom godine, zakonodavci Jute, ali i drugih država, već sad su počeli da traže alternativu.

Vlasti u Vajomingu su prihvatile predlog sličan Rejevom, i planiraju da ga ozvaniče 2015. U Oklahomi je čak jedan zvaničnik predložio izvršenje smrtne kazne azotnim gasom.

Protivnici smrtne kazne kažu da smrt streljanem uopšte nije bez rizika. Naime okupljeni u organizaciji „Death Penalty Information Center” iz Vašingtona navode kako je moguće da streljački vod promaši srce, čime bi produžili smrt osuđenika, što se kosi sa zakonom o smrtnoj kazni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: