Kometa sa samo 3 km (FOTO)

Robot Fili je na Zemlju već poslao prve snimke načinjene nakon otpuštanja sa letelice Rozete, a neposredno pre sletanja na kometu Čurjumov-Gerasimenko. Udaljenost robota od komet u trenutku fotografisanja je svega 3 km.

Izvor: N. Božiæ

Sreda, 12.11.2014.

23:53

Default images

Evropska svemirska agencija je u sredu kasno popodne objavila da je uspešno realizovala misiju spuštanja robota Filija na kometu.

Rozeta (Rosetta) je letelica koju je Evropska svemirska agencija, ESA, pre više od decenije, lansirala u svemir kako bi detaljno istražila površinu komete 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Tokom oko 6,4 milijarde kilometara dugog puta, koji je morala da prevali kako bi se približila67P, sonda Rozeta je tri puta obišla oko Zemlje i jednom oko Marsa. Zahvaljujući takozvanoj gravitacionoj „praćki“, Zemlja i Mars su na ovaj način pomogli da Rozeta dobije dovoljno ubrzanje za sustizanje komete.
Robot Fili snimljen sa Rozete (foto: ESA)
Tokom narednog 31 meseca, letelica je štedela energiju krećući se po inerciji. Nakon toga, neposredno pred susret sa kometom, letelica je izdržala seriju manevara da bi smanjila brzinu i bezbedno se približila objektu. U suprotnom, cela misija bi otišla u propast.

Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko juri kroz Sunčev sistem eliptičnom putanjom čija je najdalja tačka od Sunca iza Jupitera, a najbliža negde između Marsa i Zemlje. Njeno jezgro se sastoji iz dva različita segmenta spojena vratom, zbog čega podseća na patku. Aktivnost Rozete je promenljiva. Dok je bila aktivna, ispuštala je u svemir 300 mm vodene pare u sekundi. Njena prosečna temperatura iznosi oko 70°C, zbog čega joj je površina tamna i prašnjava, a ne svetla i glatka.

Od 12. novembra na ovoj kometi se nalazi i robot Fili proizveden na Zemlji koji će u narednom periodu slati podatke o ovom nebeskom telu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: