Zašto postoji ženski orgazam?

Ovo je pitanje koje decenijama muči seksualne istraživače, ali sada je nova studija predložila odgovor – ženski orgazam omogućava ženama da izaberu bolje partnere, piše "Salon".

Izvor: Salon.com

Sreda, 12.11.2014.

19:45

Default images

Ovo orgazmičko objašnjenje koje je predložila nova studija rezultat je „preliminarne istrage“ i nikako ne predstavlja konačni odgovor.

Do sada su postojala brojna objašnjenja stručnjaka, a najnovije je pokrenulo novu debatu između stručnjaka.

S obzirom na to da istraživači ipak nisu bili spremni da kažu da su došli do krajnjeg odgovora, dajemo vam neka od najpopularnijih objašnjenja za postojanje ženskog orgazma:

Orgazam je ključan za reproduktivni uspeh

Ovo je jedno od najintuitivnijih objašnjenja. Seks nam pruža dobar osećaj kako bismo želeli još seksa. Drugim rečima, muškarci i žene koji doživljavaju orgazam imaju više potomstva.

Orgazam nas čini uspavanim

Nakon orgazma najveći deo ljudi želi da se opusti, legne, i možda zadrema. Pojedini istraživači veruju da ovo „dremanje“ olakšava spermi da pronađe put do jajašca.

Orgazam pomaže spermi

Ideja iza ove teorije tvrdi da ženski orgazam dovodi do kontrakcija koje uvlače spermu u matericu, tako povećavajući šanse za oplodnju.

Zaljubljujemo se zahvaljujući orgazmu

Oksitocin, koji se otpušta tokom orgazma, vrlo često se naziva i „ljubavnom drogom“, zato što se veruje da stvara osećanja intimnosti i povezanosti.

Orgazam pomaže odabiru dobrog partnera

Jedna od novijih hipoteza tvrdi da je ženski orgazam „evoluirao tako da povećava šansu oplodnje od muškarca čiji geni bi poboljšali genetski potencijal potomstva“.

U pitanju je sporedni proizvod evolucije

Pojedini naučnici smatraju da je ženski orgazam zapravo sporedni proizvod muškog orgazma. Ovo verovanje je bazirano na embrioničkim počecima muškaraca i žena – muškarci imaju orgazam kako bi širili svoje seme i proširili vrstu, stoga žene koje na samom početku počinju sa istim „delovima“, takođe imaju orgazmički potencijal.

Foto: Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: