Tri astronauta se vratila na Zemlju posle 6 meseci

Trojica astronauta iz Međunarodne svemirske stanice - Rus, Amerikanac i Nemac - vratili su se na Zemlju posle više od šest meseci provedenih u svemiru, saopštile su Američka svemirska agencija NASA i ruska svemirska agencija Ruskosmos.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.11.2014.

11:12

Default images

Rus Maksim Surajev, Amerikanac Rid Vajsmen i Nemac Aleksandar Gerst otišli su u Svemirsku stanicu 29. maja, a danas su sleteli u predviđeno vreme - u 3.58 GMT u stepama u Kazahstanu, na kapsuli Sojuz TMA-13M.

"Tokom boravka u svemiru, članovi ekipe prešli su više od 112 miliona kilometara", navela je NASA u saopštenju.

Surajev je već bio u sličnim misijama, pošto je u svemiru do sada proveo 334 dana, dok je za nemačkog i američkog astronauta ovo bilo prvo takvo iskustvo.

U misijama u Međunarodnoj svemirskoj stanici učestvuje 16 zemalja, a najviše investicija za njih daju SAD i Rusija. Tamo se nalazi stalna ekipa od šest astronauta, koji se smenjuju, a najduži boravak u svemiru ograničen je na šest meseci.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno su ruski astronauti Jelena Serova i Aleksandar Samokutijajev, i Amerikanac Beri Vilmor. Krajem novembra pridružiće im se još tri astronauta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: