Peticija za Diznijevu princezu sa Daunovim sindromom

U Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuta je peticija u kojoj se od studija Dizni traži da obogati svoju paletu junakinja jednom princezom sa Daunovim sindromom.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.11.2014.

09:43

Default images

Akciju je pokrenuo lezbijski par iz San Franciska, Keston Ot-Dal i njena supruga Andrea, koje imaju 15-mesečnu ćerkicu Dilejni, rođenu sa ovim kongenitalnim poremećajem.

"Dizni obavlja sjajan posao u razlikovanju dobra od zla. Pruža divne moralne pouke koje našu decu uče da budu dobre osobe, ali, na žalost, na pojedinim kritičnim poljima je potpuno omanuo. Kakve bi sve lekcije o raznolikosti, saosećanju i prihvatanju Dizni mogao da nauči decu kada bi promovisao hendikepirane likove!", ističe se u peticiji koju je od 1. oktobra, kada je postavljena na internet, potpisalo blizu 60.000 ljudi.

"Deca sa Daunovim sindromom su često žrtve zlostavljanja. Bilo bi zaista sjajno kada bi deca mogla da vide hedikepirane junake u svojim omiljenim animiranim filmovima", navela je Keston.
Ilustrator Aleksandro Palombo nedavno je napravio seriju crteža na kojima su Diznijeve junakinje, poput Snežane i Pokahontas, prikazane u invalidskim kolicima ili sa protezom.

Hendikepirani likovi nisu strani Dzinijevim crtanim filmovima. Oni su se u njima pojavljivali od samog početka, a među najpoznatijima su sedam patuljaka, Kvazimodo i Gabrijela, koja u crtaću "Mala sirena" komunicira pomoću znakovnog jezika, budući da je gluvonema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: