Mali broj Kineza želi drugo dete

Nedavno ublažavanje politike jednog deteta u Kini nije rezultiralo očekivanim povećanjem rodjenja drugog deteta, prenosi danas kineska štampa i dodaje da je problem sada sve veće starenje stanovništva.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

11:31

Default images

Nova pravila planiranja porodice od novembra prošle godine omogućavaju porodicama s jednim detetom da imaju i drugo dete.

Citirajući kineski Nacionalni odbor za zdravlje i planiranje porodice, list Čajna dejli piše da je 700.000 od 11 miliona parova tražilo zvaničnu dozvolu za drugo dete.

Od tih 700.000 parova, 620.000 je dobilo dozvolu za drugo dete. Taj broj je znatno niži od najmanje dva miliona parova koliko su kineske vlasti očekivale. Stručnjaci su ocenili da se mali broj Kineza prijavio zbog velikih troškova stanovanja i obrazovanja u gradovima.

Planiranje porodice, koje je bilo ograničeno samo na jedno dete, već je ranije ublaženo za stanovnike u ruralnim sredinama, ali samo ako im je prvo dete žensko ili su roditelji jedinci.

Analitičari smatraju da je politika jednog deteta podstakla rodnu neravnotežu i da treba da bude potpuno ukinuta, jer starenje stanovništva može u budućnosti da donese ozbiljne ekonomske i socijalne teškoće. Kineske vlasti brane svoju meru jer, kako smatraju, garantuje prehrambrenu stabilnost i omogućava privredni rast.

Kina je najmnogoljudnija država na svetu s 1,36 milijardi stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: