Nova pravila lepog ponašanja

Svako bi trebalo da zna pravila ponašanja u društvu, ali i da ide u korak s vremenom, kada je reč o bontonu.

Izvor: Daily Mail

Sreda, 29.10.2014.

15:29

Default images

Foto: Ed Yourdon / Flickr.com

Novi vodič za lepo ponašanje britanske izdavačke kuće Debrett’s navodi da su telefonski razgovori neprihvatljivi svuda gde su prisutne i druge osobe.

Takođe, pušenje elektronskih cigareta, jedenje u javnom prevozu i obaranje sedišta u avionu pokazatelj su loših manira.

Prema stručnjacima za manire, potpuno je neprihvatljivo jesti hranu neprijatnog mirisa u zatvorenim prostorijama, poput gradskog prevoza, dok vas nanošenje šminke na javnim mestima predstavlja kao neorganizovanu osobu.

Predstavljamo vam nekoliko savremenih pravila dobrog ponašanja na javnom mestu:

Upotreba mobilnih telefona

Debrett’s dobija najviše pitanja vezanih za mobilne telefone. Pravila su jasna: uvek je nepristojno posvećivati više pažnje nekom uređaju, nego osobi od krvi i mesa i uvek ga treba skloniti dok imate komunikaciju s drugom osobom.

Takođe, obavezno ih treba utišati na svim mestima na kojima se zahteva tišina.

Pušenje e-cigareta na poslu

Elektronske cigarete postaju sve popularnije, pa mnogi postavljaju pitanje da li je preporučljivo koristiti ih na radnom mestu. Pravila lepog ponašanja nalažu da ih izbegavate na poslu, jer mogu ometati vaše kolege. Takođe, drugima ćete možda izgledati kao da niste dovoljno fokusirani na posao.

Ljubljenje u znak pozdrava

Foto: philippe leroyer / Flickr.com

Ljubljenje nije prikladno u mnogim situacijama. Može se tolerisati u slučaju prijateljstava, ali nikako prilikom upoznavanja. “Vazdušni poljubac” ili pućenje usana nedaleko od obraza, bez kontakta, smatra se nepristojnim i bezličnim.

Ako nekoga pozdravljate poljupcem u obraz, neka to bude nežno i bez zvučnih efekata.

Jedenje i nanošenje šminke u prevozu

Treba izbegavati i jedno i drugo. Naročito je neprihvatljivo konzumiranje hrane neprijatnog mirisa.

Obaranje sedišta u avionu

Sebično je davati sebi prostora za protezanje, ako osoba iza vas zbog toga ne može ni da ispruži noge. Trudite se da ostanete na sedištu onakvom kako je originalno postavljeno i ne igrajte se naslonima za ruke.

Prepuštanje sedišta u javnom prevozu

U nedavnom eksperimentu dokazano je da svega 20 odsto putnika londonskog metroa ustupa svoje mesto trudnicama.

Putnici bi uvek trebalo da ponude sedište trudnicama, starijim osobama i onima koje očigledno imaju teškoće sa stajanjem. Takođe, podjednako je nepristojno grubo odbiti nečiju ponudu da sednete, kao i ne ponuditi drugom svoje mesto za sedenje.

Blind Copy u mejlovima (BCC)

Ovu opciju u slanju mejlova treba oprezno koristiti, jer može zavarati primarnog primaoca poruke. Umesto toga, trebalo bi proslediti mejl trećoj osobi, koja bi trebalo da ga poseduje, uz kratku poruku o poverljivosti sadržaja.

Jedenje pre nego što se svi drugi posluže

Nepristojno je početi sa jelom, pre nego što su se svi poslužili hranom. Izuzetkom se smatra situacija u kojoj domaćin ili domaćica da dozvolu da se otpočne sa jelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: