Naučnici oživeli 700 godina star virus

Istraživači su oživeli 700 godina star virus koji su otkrili u izmetu severnoameričkog jelena.

Izvor: Daily Mail

Utorak, 28.10.2014.

22:40

Default images

Foto: Long PHAM / Flickr.com

Tim navodi da će zahvaljujući ovom uspehu možda uspeti da ožive i druge viruse, kako bi bolje proučili njihovu biologiju i naučili kako da se bore protiv njih.

Otkriveni virus je verovatno napadao biljke kojima su se jeleni hranili.

Otkriće pokazuje da virusi mogu da prežive veoma dugo u hladnom okruženju, kaže Erik Delvart, istraživač Instituta za proučavanje krvotoka u San Francisku.

Njegov tim analizirao je genetički materijal virusa iz uzorka prikupljenog iz slojeva akumuliranog izmeta jelena u Kanadi od kojih su neki delovi stari i do 4.000 godina.

Jeleni su se okupljali na zaleđenim delovima tla, kako bi pobegli od insekata, a u tu nataloženim fekalijama mogu i danas da se nađu delovi biljaka.

Autori su izolovali kompletan genom virusa iz 700 godina starog sloja i razvili novi virus, kom su zatim izložili jednu biljku (Nicotiana benthamiana). Virus je uspešno zarazio njene listove.

“Znanje o drevnim virusima ograničeno je zbog njihove niske koncentracije i slabe očuvanosti uzoraka. Međutim, u konstantnoj hladnoći nukleinske kiseline mogu biti očuvane vekovima”, kažu istraživači.

Tim upozorava da je ovo otkriće važno i za slučaj da zbog klimatskih promena i topljenja leda na polovima dođe do oživljavanja drevnih virusa, od kojih bi neki i dalje mogli predstavljati pretnju živim bićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: