Žene: Koliko zaista različitih orgazama postoji?

Neuhvatljivi ženski orgazam bio je predmet brojnih naučnih debata u poslednjem veku. Pojedini istraživači smatrali su da žene mogu doživeti dve vrste orgazma kroz spoljnu stimulaciju klitorisa i vaginalnu penetraciju, dok su drugi verovali da je u pitanju isti tip orgazma koji je postignut stimulacijom različitih delova ženske anatomije, piše "Salon".

Izvor: Salon.com

Ponedeljak, 27.10.2014.

19:50

Default images

Kako bi završila ovu raspravu jednom za svagda, nedavno objavljena studija u „Žurnalu seksualne medicine“, tvrdi da je rešila ovu drevnu misteriju, otkrivajući da zaista postoje dva tipa ženskog orgazma.

Dva francuska ginekologa su uz pomoć ultrazvuka kod tri dobrovoljca merili promene u šemama njihovog krvotoka kako bi otkrili kako su se njihovi seksualni organi pomerali tokom različitih vrsta seksa.

Od žena dobrovoljaca je zatraženo da se uzbude stimulišući same sebe – stimulacijom eksternog klitorisa i putem vaginalne stimulacije uz pomoć mokrog tampona.

Oba testa merila su promene u krvotoku u vaginalnom predelu kako bi otkrili kako klitoris i vaginalni kompleks reaguju tokom stimulacije.

Studija je otkrila da postoji „funkcionalna razlika“ u orgazmima u zavisnosti od tipa seksualnog kontakta. Istraživači su otkrili da samo vrh klitorisa reaguje na eksternu stimulaciju, dok tokom vaginalne penetracije reaguju i „koren“ klitorisa i vaginalni kompleks.

Ovo je uticalo na protok krvi i samim tim je stvaralo različit osećaj u telu.

„Uprkos uobičajenoj pretpostavci da postoji samo jedan tip ženskog orgazma, na osnovu naših otkrića tvrdimo da postoje dve vrste u zavisnosti od tipa stimulacije“, tvrde istraživači.

Oba tipa orgazma su klitoralna, ali delovi klitorisa koji reaguju su razilčiti u odnosu na tip stimulacije.

Foto: Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: