Kinezi šalju ljude na Mesec

Kina je danas lansirala prvu letelicu do Meseca, koja treba da bude poslednji korak u realizaciji programa slanja Kineza na Zemljin prirodni satelit.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

12:21

Default images

Letelica bez posade leteće do Meseca, zatim će oko njega kružiti i potom se vratiti na Zemlju, saopštila je državna Administracija za nauku, tehnologiju i odbrambenu industriju (SASTIND).

Prva faza misije je uspešna, rečeno je posle lansiranja iz svemirske baze Ksičang u provincjni Sičuan, prenosi AFP. Kineska agencija Sinhua objavila je da bi, nakon osam dana, svemirska letelica trebalo da se vrati u atmosferu brzinom od 11,2 kilometra u sekundi pre nego što uspori i spusti se na severu Kine.

Misija ima za cilj testiranje tehnologije koja bi trebalo da se koristi u misiji radi uzimanja uzoraka s tla Meseca i koja bi trebalo da bude realizovana 2017. godine. Planirano je da se do 2020.uspostavi stalna stanica u orbiti i da se ljudi onda upućuju na Mesec.

Kina trenutno ima jedno vozilo na tlu Meseca, koje je lansirano prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: