Volonteri se već pripremaju za put na Mars

Tri muškarca i tri žene biće osam meseci izolovani u jednoj kući na Havajima u okviru priprema budućih astronauta za zajednički život u svemiru tokom misija na Marsu.

Izvor: Beta

Petak, 24.10.2014.

09:21

Default images

"Budući astronauti još ne razumeju u potpunosti sve psihološke rizike i načine da ih izbegnu. Nasa neće pokrenuti misiju na Marsu dok se to ne reši", izjavila je naučnica Kimberli Binsled sa Univerziteta na Havajima.

Američka svemirska agencija planira da prvu misiju s ljudskom posadom na Mars posalje pre 2030. godine. Ta misija bi trebalo da traje najmanje dve godine. Volonteri, koji su već nedelju dana u izolaciji, imaju veoma male spavaće sobe u kojima stane krevet, jedna stolica i mali sto.

Kuća ima 140 kvadratnih metara na dva nivoa.Nalazi se na 2.400 metara nadmorske visine na jednom havajskom vulkanu, a okolina podseća na Marsovo tlo.

Volonteri imaju pravo na osam minuta tuširanja nedeljno i mogu da izađu napolje samo u svemirskom skafanderu. O

ni moraju da četiri puta nedeljno izađu napolje gde imaju zadatak da sprovode naučna istraživanja kao na Marsu. Budući astronauti su pažljivo izabrani. Pored visokoškolskog obrazovanja, moraju da budu potpuno zdravi i stabilnog psihološkog profila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: