"Halal test" otkriva prisustvo svinjetine

Francuska firma "Capital Biotech", sa sluhom za potrebe Muslimana koji se hrane u skladu sa striktnim pravilima svoje vere, lansirali su na tržištu mali, test koji detektuje prisustvo svinjetine u hrani.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

19:51

Default images

"Halal test", ne veći od testa za trudnoću, koji se može kupiti po ceni od 6,90 evra, pomaže Muslimanima da otkriju tragove svinjetine ne samo u namirnicama, već i u kozmetičkim proizvodima i lekovima.

Vlasnici "Capital Biotech"-a, Žan Fransoa Žilijen i Abderahman Šaui, su o ovom testu razmišljali još dok su bili na studijama, u vreme izbijanja skandala sa konjskim mesom u gotovim jelima koji je pre dve godine potresao Evropu.
Žilijen je, u međuvremenu, razvio nekoliko testova za osobe koje pate od intoleracije na hranu i drugih ozbiljnijih alergija.

"Abderahman mi je predložio da proširim svoj asortiman i tada smo došli na ideju da razvijemo specifičan test koji otkriva svinjski DNK", objasnio je Žilijen u izjavi za Rojters.

Iako test ne može korisniku da pruži informaciju da li je hrana u potpunosti halal, tj. da je životinja zaklana na propisan način, dvoje mladih preduzetnika su za samo jedan dan dobili više od 10.000 narudžbina.

U Francuskoj živi pet miliona Muslimana, što je oko osam odsto stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: