Jodlovanje i izrada satova na listi UNESCO?

Švajcarska je najavila da bi želela da neke od svojih tradicija, po kojima je poznata u svetu, kao što su jodlovanje i izrada satova, uvrsti u listu svetske baštine Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

19:18

Default images

Foto: Transformer18 / Flickr.com

Kako prenosi AFP, švajcarska vlada planira da od 2015. predloži nekoliko kandidata za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO.

Pored jodlovanja i proizvodnje preciznih satova, Švajcarska se nada da će u popis ući i njen tradicionalni grafički i tipografski dizajn, čiji je najpoznatiji primer font Helvetika, jedan od danas najkorišćenijih fontova.

Kandidati su i svečanosti koje prate odlazak i povratak stada sa alpskih pašnjaka, kao i uskršnje manifestacije u gradu Mendrizio i festival vinara koji se svakih 20 godina održava u Veveju, gradu na obalama Ženevskog jezera.

Švajcarska je ratifikovala konvenciju UNESCO o kulturnoj baštini 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: