Smrt joj pristaje: Udovice i crnina

U nedavno renoviranom Institutu za kostim njujorškog muzeja Metropoliten otvorena je izložba pod nazivom "Smrt joj pristaje" na kojoj su predstavljene haljine, nakit, šeširi koje su udovice u Evropi i Americi morale da nose u 19. veku, u vreme kada su žene morale da poštuju rigidne norme društva.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

21:52

Default images

Ali nije sva crnina ista, a izložba o "crnini 19. veka" preko crnih haljina kraljice Viktorije do francuskih haljina sa šljokicama njene snahe kraljice Aleksandre, ispituje povezanost tuge i mode.

Izložba se, piše AFP, igra i sa seksualnom privlačnošću mladih udovica neopterećenih bračnim obavezama, ali i dalje na meti muškaraca.

"Crnina je laskava i mlade udovice, svetlokose, jedre i nasmejane sa blistavim očima ispod crnog vela su veoma zavodljive", piše u knjizi bontona objavljenoj u Americi 1855.

Uz Rekvijem Gabrijela Faura, posetioci mogu da vide i dnevnike žena iz tog perioda, isečke iz novina i knjiga.

"Za mnoge žene to je bio oblik izražavanja tuge i zaista su verovale da njihova crna haljina predstavlja odraz unutrašnje tuge", rekla je pomoćnica kustosa Džesika Regan.

Druge su se, međutim, žalile na monotoniju crnine ili cenu kupovine crne odeće i postepeno bi prelazile na sive i smeđe haljine, što je predstavljalo znak da tuga prolazi. Saten ili pliš na red bi dolazili kasnije, jer su bili smatrani za previše smele za prve dane tugovanja.

Izložba ne bi bila kompletna bez haljine kraljice Viktorije, najpoznatije udovice 19. veka, koja je 40 godina oplakivala supruga. Ali u kolekciji su i raskošne haljine prekrivene šljokicama u smeđoj i crnoj svili napravljene za kraljicu Aleksandru.

Hronološki organizovana od 1815. do 1915, izložba predstavlja dela iz kolekcije Instituta za kostim, ali i dve škotske haljine iz Muzeja Viktorije i Alberta.

Američko "tugovanje" bilo je pod uticajem Engleske koja je, pak, bila pod uticajem dvora. Period žalosti za suprugom je trajao do dve godine, godinu dana za roditeljem i šest meseci za rođakom. Devetnaesti vek bio je i doba kada je crna bila veoma u modi i znak sofisticiranosti elegancije, jer je crna boja bila skupa.

Izložba će biti otvorena do 1. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: