Hubble: Najspektakularniji pogled na svemir (FOTO)

Svemirski teleskop Hubble počeo je s radom u aprilu 1990. i od tad zabeležio neke od najspektakularnijih slika svemira u istoriji.

Izvor: Telegraph

Ponedeljak, 20.10.2014.

18:25

Default images

On je obeležio najveći napredak u astronomiji, još od Galilejevog teleskopa i zahvaljujući njemu, naš pogled na univerzum više nikada neće biti isti.

Predstavljamo vam neke od najnezaboravnijih fotografija koje je napravio moćni Hubble.
Foto: NASA
Fotografija koja je dobila naziv "Stubovi stvaranja" u maglini Orao napravljena je 1995. Reč je o stvaranju novih zvezda iz "stubova" gasa i prašine.

Najveći od tri stuba na slici dugačak je oko četiri svetlosne godine.
Foto: NASA
Fotografija snimljena u julu 2009. prikazuje galaksiju NGC 6217 u sazvežđu Mali medved
Foto: NASA
Poput kišnog neba, ovi oblaci prašine presecaju ogromnu eliptičnu galaksiju. Uvijeni oblik Kentaur A diska dokaz je nekadašnjeg sudara sa drugom galaksijom. U njenom srcu udaljenom oko 11 miliona svetlosnih godina od Zemlje, nalazi se ogromna crna rupa.

Ova fotografija snimljena je u julu 2010.
Foto: NASA
Disk zvezda i prašine predstavlja spiralnu galaksiju NGC 2841. Fotografija je snimljena 2010.
Foto: NASA
Sombrero galaksija
Foto: NASA
Na slici se vidi veličanstvena galaksija NGC 4911 koja se nalazi u galaktičkom jatu Koma.
Foto: NASA
Svetlosni eho zvezde V838 Mon prečnika je oko šest svetlosnih godina. Udaljen je oko 20.000 svetlosnih godina od sazvežđa Jednoroga. Najsvetliji je bio u januaru 2002.
Foto: ESA/NASA
Planetarna maglina NGC 5198
Foto: NASA
Smrt zvezde koja odbacuje poslednje spoljne slojeve gasa. Oni formiraju neku vrstu čaure oko njenog jezgra. Sagorela zvezda, beli patuljak, pojavljuje se u vidu bele tačke u centru. Mlečni put je prepun takvih ostataka zvezda, poznatih kao planetarne magline.

Ova je zabeležena u februaru 2007.
Foto: NASA
Svemirski teleskopi Hubble i Spitzer i Chandra opservatorija udružili su se kako bi stvorili prvu sliku centralne regije Mlečnog puta uz pomoć infracrvene svetlosti i gama zračenja. Središte galaksije nalazi se u svetlom, belom predelu, koji možete videti u desnom delu slike.
Foto: NASA
Planetarna maglina poznata i kao NGC 6302, ali i "Maglina leptira". Zabeležena je u maju 2009.
Foto: AP / NASA
Planetarna maglina NGC 2818, koja leži u sazvežđu Kompas. Spektakularna struktura magline sačinjena je od spoljnih delova zvezde koji su izbačeni u međuzvezdani prostor.
Foto: EPA/NASA
Messier 5 (M5), zbijeno zvezdano jato, sačinjeno je od više hiljada zvezda povezanih kolektivnom gravitacijom. M5 je jedan od najstarijih sistema ove vrste, star oko 13 milijardi godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: