Francuzi uništili šokantnu skulpturu

Nepoznati ljudi izduvali su tokom prošle noći monumentalnu zelenu skulpturu, nalik džinovskoj seksi igrački, koja je nedavno postavljena na trgu Vandom u Parizu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 18.10.2014.

15:28

Default images

"Iskoristivši trenutak nepažnje obezbeđenja, nepoznate osobe presekle su kablove koje su držale skulpturu. Umetničko delo na naduvavanje se ubrzo urušilo. Istraga je u toku", izjavio je za AFP izvor iz policije, dodavši da se od jutros skulptura ponovo naduvava.

Kontroverzna skulptura pod nazivom "Drvo", delo američkog umetnika Pola Mekartija, postavljena je u okviru Međunarodnog sajma savremene umetnosti (FIAC), najveće takve manifestacije u svetu, koji se tradicionalno održava svakog oktobra u francuskoj prestonici.

Instalacija na trgu Vandom, na kojem se nalaze brojne draguljarnice i luksuzni butici, izazvala je žestoku polemiku u javnosti. Božićno drvo za jedne, seks-igračka za druge, kontroverza se sa društvenih mreža proširila i na medije i političku scenu, a sam umetnik je čak bio fizički napadnut.

Umetnička direktorka FIAC-a, Dženifer Flej, napominje da je "Drvo" dobilo "sve neophodne dozvole: od prefekture policije, gradskog veća Pariza i ministarstva Kulture, kao i komiteta Vandom koji okuplja trgovce sa trga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: