Šta povezuje biljke i mesoždere?

Prisustvo mesoždera pomaže biljkama bez bodlji da opstanu na određenim prostorima, tvrde naučnici čija je studija objavljena u časopisu "Science".

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

12:15

Default images

Foto: Scott Darbey/Flickr.com

Grupa istraživača, koja je proučavala život u savani, otkrila je da biljne vrste koje nemaju nikakvu prirodnu zaštitu, poput trnja, svoj opstanak u velikoj meri duguju životinjama koje se hrane mesom, jer biljojedi, iz straha od njih, izbegavaju ta područja.

Naučnici s toga upozoravaju da bi dalje opadanje broja velikih predatora nesumnjivo imalo poguban uticaj na veze koje postoje između mesoždera, biljojeda, biljaka i ljudi.

"Naša studija pokazuje da mesožderi, poput leoparda i divljih pasa, određuju mesto hranjenja biljojeda, a oštri biljni izraštaji, poput trnja, njihov način ishrane", objasnio je koautor studije Adam Ford sa Univerziteta Britanske Kolumbije, u Kanadi.

"U borbi za opstanak biljke imaju dva izbora: da se od biljojeda zaštite tako što će pustiti bodlje ili da rastu na prostorima kojima gospodare mesožderi, predatori njihovih neprijatelja", dodao je on, prenosi BBC.

Ford predviđa da će u pojedinim područjima najverovatnije doći do pucanja krhke ekološke ravnoteže između životinjskog i biljnog sveta.

"Sa daljim razvojem ljudskih aktivnosti dolazi do opadanja broja predatora. Biljojedi, poput impale, sve više zalaze u doskora za njih riskantna područja, sve više konzumirajući svoju omiljenu vegetaciju i, samim tim, omogućavajući širenje trnovitih vrsta", napomenuo je on.

Ranija istraživanja ukazuju na ubrzano smanjenje populacije velikih mesoždera u svetu, od kojih bi tri četvrtine mogle da budu ozbiljno ugrožene. Ove životinje danas žive na manje od polovine svojih istorijskih staništa, a ovakav sled događaja bi nesumnjivo uzrokovao nesagledive i dugotrajne posledice na ekosisteme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: