Da li je ovo najugroženija životinja na svetu?

Nova vrsta kita identifikovana je u podvodnom kanjonu u Meksičkom zalivu, ali naučnici se plaše da neće imati puno vremena da se sa njom upoznaju, prenosi "Newser".

Izvor: Newser

Četvrtak, 02.10.2014.

12:54

Default images

Na svetu postoji svega 50 ovih jedinstvenih primeraka Brajdovog kita koji su ostali u vodama oko Floride i njihovom habitatu u DeSoto kanjonu.

Kitovi su trenutno u velikoj opasnosti usled brojnih pretnju, a među najvećim se nalazi naftna industrija. Sve ove pretnje, kao i brojčano stanje, mogli da ovog kita učine najugroženijom životinjom na svetu.

Istraživači su otkrili da ovi kitovi genetski imaju više zajedničkog sa Brajdovim kitovima u Pacifiku nego sa njihovim rođacima u Atlantiku.

Oni takođe poseduju i jedinstven poziv kojim se dozivaju, tvrdi šef programa morskih sisara iz Nacionalnog saveta za odbranu resursa, koji trenutno traži da se ovi kitovi stave na listu ugrođenih životinja.

Genetski testovi otkrili su da je u ovom području bilo znatno više kitova.

„Moguće je da su ljudi doprineli smanjenju njihovog broja kroz lov na kitove ili industrijske aktivnosti“. tvrdi on dodajući da su toksikološki testovi izvršeni na jednom od kitova pokazali veoma visoke nivoe toksičnih metala.

Jedan jedini kanjon u kom taj kit živi predstavlja „ekvivalent poštanske marke“ kada su kitovi u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: