NASA zabeležila najmoćniju zvezdanu baklju (FOTO)

Solarne oluje mogu uticati na električnu mrežu i poremetiti sisteme komunikacija na Zemlji.

Izvor: Daily Mail

Sreda, 01.10.2014.

10:47

Default images

Međutim, NASA je predstavila nešto još opasnije - najsnažniju, najvreliju i najtrajniju zvezdanu baklju ikad zabeleženu, i to na obližnjoj patuljastoj zvezdi.

Početni udar ove rekordno duge serije eksplozija bio je 10.000 puta moćniji od najveće sunčeve baklje ikad zabeležene.

“Do sad smo mislili da najduže epizode sunčevih oluja na crvenim patuljcima ne traju duže od jednog dana, ali je Swift detektovao barem sedam moćnih erupcija tokom perioda od oko dve nedelje”, kaže Stiven Drejk, astrofizičar NASA Goddard Space centra u Merilendu.

Na svom vrhuncu, baklje su dostizale temperaturu od 200 miliona stepeni Celzijusa, što je 12 puta toplije od jezgra Sunca.

“Superbaklje” sa jedne od obližnjih zvezda u binarnom sistemu poznatom kao DG Canum Venaticorum, ili skraćeno DG CV, nalaze se na oko 60 svetlosnih godina od nas.

Obe zvezde pripadaju kategoriji “crvenih patuljaka” i svaka nosi oko trećinu veličine i mase našeg Sunca.

One kruže jedna oko druge na tri puta većoj udaljenosti u odnosu na prosečnu relaciju Zemlja - Sunce.

“Sistem je slabo proučavan, jer ga nismo imali na listi onih koji mogu da proizvode veće zvezdane oluje”, kaže Rejčel Osten, astronom u Naučnom institutu za svemirske teleskope u Baltimoru.

“Nismo imali pojma da je DG CV takav sistem”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: