Za četiri decenije nestalo je pola životinjskog sveta

U svetu je danas divljih životinja, riba i ptica upola manje nego pre 40 godina, saopštio je Svetski fond za prirodu (WWF).

Izvor: Beta-AFP

Utorak, 30.09.2014.

09:55

Default images

U danas objavljenom izveštaju za 2014, navodi se da je brojnost sisara, ptica, gmizavaca, vodzemaca i riba opala u proseku za 52 odsto.

Slatkovodne vrste riba i vodenih životinja pretrpele su pad od čak 76 odsto, što je dvostruko više od kopnenih ili morskih vrsta.

Većina nestalih vrsta je iz tropskih područja, dok je u Latinskoj Americi situacija najdramatičnija.

Na gubitak vrsta utiče više faktora, među kojima se kao glavni izdvajaju uništavanje staništa, lov i ribolov, i klimatske promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: