Od Bogija do danas - prvi vek kišnog mantila

Legendarni Hamfri Bogart nosio ga je u filmskom klasiku “Kazablanka”, detektiv Kolumbo učinio ga je jednim od svojih zaštitnih znakova, a danas je vreme da kišnom mantilu ili “baloneru” (eng. trenchcoat) ponovo poželimo dobrodošlicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

10:01

Default images

Taj odevni predmet masovno je počeo da se proizvodi 1914. godine kada su ga zbog zaštite od kiše i vetra počeli da nose britanski oficiri u Prvom svetskom ratu. Modna kuća “Burberry” sinonim je za kišni mantil, a najnoviju kolekciju predstavila je i na nedavnoj Londonskoj nedelji mode, piše agencija DPA.

Osnivač Burberry-a, Tomas Barberi, prvi je mantil dizajnirao krajem 19. veka, tačnije 1870, kada ga je izradio od materijala koji će kasnije postati poznat kao gabarden, koji je izuzetno cenjen i danas zbog nepromočivosti.

I polarni istraživači Roald Amundsen, Ernest Šekllton i Robert Falkon Skot eksperimentisali su sa materijalom koji ne propušta vlagu, ali ipak “diše”. Mantil je najteži test položio tokom Prvog svetskog rata kada su ga vojnici u rovovima nosili umesto puno težeg zimskog kaputa. Tomas Barberi dodao mu je remenje na ramenima i oko struka pa su vojnici o njih mogli da zakače opremu.

Remeni na rukavima omogućavali su vojnicima da ih po potrebi zategnu, a 10 prednjih dugmadi održavalo je toplinu grudi, dok se preko velike kragne cedila kiša. To je toliko impresioniralo britanske generale da su 1908. počeli da naručuju velike količine kišnih mantila.

Kaput kakav su nosili vojnici u I svetskom ratu gotovo da se nije promenio tokom idućeg veka i Barberi je nastavio da ih proizvodi na severu Engleske.

Upavši u krizu devedesetih godina XX veka Barberi je zamalo bankrotirao, a direktorka kompanije Angela Ahrendts tada je preuzela stvari u svoje ruke i vratila “Burberry” svojim korenima, izradi kišnih mantila (danas je gospođa Ahrendts potpredsednica kompanije Apple, zadužena za online prodaju i čuveni Apple Store prodajni lanac).

“Od kada je Tomas Barberi pre 150 godina “izmislio” gabarden, izrada odeće koja se nosi na otvorenom bila je srce naše proizvodnje, a to vredi i danas,” pored ostalog napisala je Ahrendts u poslednjem izveštaju pre prelaska u Apple. Kompanija je s njom na čelu procvetala. Između 2006. i 2013. promet se gotovo udvostručio na oko 3,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: