Noć istraživača stiže i u Pomoravlje

Manifestacija Noć istraživača prvi put ove godine biće organizovana 26. septembra i u tri grada Pomoravskog okruga: Jagodini, Ćupriji i Svilajncu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

22:01

Default images

Članica Regionalnog tima i jedan od organizatora Vesna Todorović, rekla je da će u Jagodini manifestacija biti organizovana na platou ispred Kulturnog centra, u Ćupriji na Gradskom trgu i parku u centru grada i u Svilajncu na Trgu Mare Resavkinje.

Manifestacija se održava od 17 do 23 sati, napomenula je Todorović i objasnila da je reč "o jedinstvenom vremeplovu koji će zaintersovati publiku i odvesti na put od doba dinosaurusa preko velikih prirodnih katastrofa, istorije pisane hiroglifima, sve do danas".

U Jagodini će posetioci dobiti "recept za zaljubljivanje u nauku, da zavire u čudesni svet fizike, hemije, eletrotehnike i drugih nauka", kazala je ona u razgovoru sa novinarima.
Todorović, koja je profesorka fizike, objasnila je da će se posetioci u Jagodini "vratiti u vreme antičke Grčke i videti kako neke izume Arhimeda koristimo danas, igraće se elektrocitetom uz neke izume Nikole Tesle a biće postavljena i izložba predmeta izrađenih od recikliranog materijala".

U Ćupriji će naučnici i istraživači dočekati radoznale umove iz različitih oblasti, napomenula je Todorović. Predstavom "Pitaje mudraca", namenjenoj deci da pitaju šta im padne napemet, predstaviće se istraživači Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

"Svilajnac će posetiti kombi pun istraživača i zanimljivih eksperimenata, moći će posmatrati nebo i zvezde, napraviti igraonicu sa dinosaurusima", rekla je Todorović.

"Noć istraživača" se održava u Srbiji peti put, a više o programu koji posetioce očekuje širom Srbije možete pročitati OVDE. Kada je beogradska Noć istraživača u pitanju, vodič kroz dešavanja zakazana za 26. septembra možete pronaći OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: