"Plastična hirurgija žene pretvara u zombije”

Plastični hirurg u stvarnom vremenu kreira novu boginju lepote.

Izvor: Izvor: B92/Jutarnji list

Utorak, 23.09.2014.

10:42

Default images

To je kratki zvanični sinopsis kratkometražnog bisera “Supervenus“, koji daje samo obrise onoga što je publiku mogla da vidi u ostvarenju francuskog eksperimentalnog filmskog autora i animatora Frederika Doazana, koji je s velikim uspehom prikazan na festivalima širom sveta, a nedavno je bio gost na 19. izdanju STFF-a (Split Film Festival) gde je objasnio neke stvari u svom filmu.

U nešto više od dva i po minuta Doazan je upotrebom animacije i realnih slika sveo evoluciju (zapadnjačkog) koncepta ženske lepote, prikazavši transformaciju žene kakva je naslikana u udžbeniku anatomije do njene “idealne“ verzije dobijene plastičnom hirurgijom u potrazi za večnom mladosti.

-- Reakcije ljudi koji su ovaj video pogledali na “Super ženi” pročitajte ovde --

“Dosta sam istraživao knjige o modernoj lepoti žene i ekscesima plastične hirurgije u svetu. Želeo sam da to pokažem na način da film ostvari snažan utisak na publiku, zato sam odabrao spoj pravih slika i animacije u jednom kadru, bez reza, da izgleda kao da se pred očima gledaoca vrti operacija plastične hirurgije u realnom vremenu,” rekao je Doazan za Slobodnu Dalmaciju.

Hirurški skalpeli, injekcije botoksa i silikonske grudi menjaju fizički izgled žene, ali postupno i njenu psihu, čime “Supervenus“ šalje opominjuću poruku o ugrožavanju fizičkog, pa i psihičkog zdravlja u savremenom društvu.

“Mislim da telo i psiha pate podjednako. Plastična hirurgija je vrlo bolna. Mnoge žene koje se podvrgnu estetskoj hirurgiji na grudima dobiju rak, a film pokazuje i elongaciju nogu, za šta je potrebno par meseci da se napravi. Na psihološkom planu do izražaja dolazi fokus modernog društva na spoljašnost žene.

“Svuda u konzumerističkom društvu vidimo slike lepih žena, a niko se ne zanima za njenu unutrašnju lepotu,” ističe francuski reditelj.

Skalpeli puna dva minuta seckaju ženu sve dok se ne pretvori u zombija i film postaje sve više uznemirujuć kako se bliži kraju. “Da, film započinje sa slikom žene iz knjige anatomije, nakon čega sledi proces šišanja kose i sitnih modifikacija na telu. Ali, naše društvo želi da ide i dalje i dalje, pa ne traži samo standardnu ženu sa laepim telom. To nije dovoljno, želimo bujnije grudi, tanji struk, duže noge, veće usne....

Pitao sam se što bi se moglo da se dogoditako nastavimo proces opet i iznova, izguglao greške plastične hirurgije i dobio punu stranicu horor slika, sa ženama gotovo poput zombija,” govori Doazan.

S obzirom na to da hirurg u filmu “dodiruje” i ženski mozak, “Supervenus“ očigledno nišani i na zombificirano društvo. Može li se evolucija koncepta ženske lepote zaustaviti?

“Tačno, danas vlada pranje mozga. Društvo želi da žene budu savršenog izgleda i dosta je novca u igri da tako i ostane. Biće potrebna revolucija da se zaustavi evolucija koncepta ženske lepote. Konzumerističko društvo je pohlepno i želi da proda više proizvoda koji ženu čine savršenijom. Efekat toga mogao bi da bude sve gori, osim ako se društvo ne promeni i pokaže svest da je bolje biti prirodan ,” tvrdi Doazan.

Misli li Doazan da će pripadnice lepšeg pola koje su mislile da odu pod nož promeniti mišljenje u vezi s podvrgavanjem plastičnoj hirurgiji posle gledanja filma?

“Fidbek publike je dobar i verujem da hoće. Film bi mogao da ih natera da se predomisle i promene mišljenje. Bilo bi mi zanimljivo da čujem šta o filmu misle žene koje su već napravile plastičnu operaciju.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: