Tajna bele haljine koja je uzdrmala Holivud

Ove sedmice navršava se tačno 60 godina otkako je Merilin Monro zakoračila na otvor podzemne železnice u Njujorku i ušla u istoriju pop kulture.

Izvor: Izvor: B92, Guardian

Petak, 19.09.2014.

14:41

Default images

Kultna scena iz filma “Sedam godina vernosti” (The Seven Year Itch) Bilija Vajldera snimljena je u septembru 1954. godine, a britanski “Gardijan” otkriva nekoliko zanimljivih podataka o ovoj sceni i Merilin Monro koje možda niste znali, iako ste je s uživanjem gledali na velikom platnu i malom ekranu…

Snimanje ove scene u Njujorku, na uglu Avenije Leksington i 52. ulice, bilo je zakazano za jedan sat posle ponoći. Merilin i ekipu dočekalo je nekoliko hiljada posetilaca i više od 100 fotografa. Glumica je morala da ponovi scenu čak 14 puta.

Ipak, konačna verzija koja je ušla u film snimljena je u Foksovom studiju u Kaliforniji, iako su u promotivne svrhe korišćene fotografije s njujorškog snimanja.

-- Pročitajte i Dan kada je rođena Merilin Monro --

Merilin je vodila računa o tome šta će “pokazati” u filmu, pa je tako pažljivo krotila svoju haljinu, a da bi se dodatno osigurala od neželjenih snimaka, nosila je dupli veš. Fanovi su i film i scenu dočekali s oduševljenjem, bila je zadovoljna i kritika, ali ne i tadašnji suprug Merilin Monro, legendarni sportista Džo di Mađo. Kada je scena najzad snimljena u Njujorku, na snimanju je nakratko zavladala tišina, priseća se fotograf Džordž S. Zimbel. Dimađo je izleteo sa seta besan zbog onoga što je gledalo hiljadu ljudi. Po povratku u Kaliforniju, Merilin Monro je podnela zahtev za razvod od Di Mađa, između ostalog i zbog nanošenja duševne patnje i žestoke svađe koju su imali u hotelu posle snimanja u Njujorku.

-- Pročitajte Merilin: Nastanak seks-ikone --

Haljina koju je Merilin nosila u kultnoj sceni delo je dizajnera Vilijama Travile, čiji potpis stoji na brojnim kreacijama koje je Merilin Monro nosila i u ostalim filmovima. Međutim, on nije bio toliko oduševljen ovom kreacijom, pa ju je svojevremeno nazvao “budalastom malom haljinom”. To mu svakako nije smetalo da se raduje 2011. godine kada je haljina na aukciji prodata za 4,6 miliona dolara.

Haljinu je do tada posedovala Debi Rejnold, ali je bankrotirala i morala da proda brojne suvenire i memorabilije iz holivudske istorije. Prema njenim rečima, 1971. godine haljinu je kupila za svega 200 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: