Da li nasilni filmovi zaista bude agresiju u ljudima?

Debata o tome da li nasilni filmovi doprinose nasilju i u slavnom životu možda konačno može da bude završena.

Izvor: Nbcnews.com

Četvrtak, 18.09.2014.

18:50

Default images

Foto: Joseph SARDIN / Flickr.com

Naučnici su otkrili da takvi filmovi mogu da pojačaju agresivnost samo kod onih osoba koje su već sklone nasilnom ponašanju.

“Kao što je i lepota u oku posmatrača, stimulans iz okoline je u mozgu posmatrača”, kaže Neli Alija Klajn, vođa studije i profesor docent na Institutu Fridman i Medicinskom fakultetu Ajken.

Kako bi ispitala ulogu ličnosti posmatrača u prihvatanju takvih stimulansa iz okruženja, Alija Klajn je sa kolegama odabrala 54 muškarca, od kojih su neki imali istoriju nasilnog ponašanja. Istraživači su zatim skenirali mozak volontera u tri situacije: dok ne rade ništa, dok gledaju emotivne scene filmova i dok gledaju nasilne filmove.

Osim skeniranja mozga, naučnici su pratili krvni pritisak ispitanika i pitali ih o tome kako su raspoloženi na svakih 15 minuta.

Dve grupe su slično reagovale kada je reč o emotivnim scenama iz filmova, ali su analize aktivnosti u mozgu i krvnog pritiska bile potpuno različite dok su gledali nasilne scene.

Oni muškarci koji ranije u životu nisu bili skloni agresivnom ponašanju imali su viši krvni pritisak i pojačanu aktivnost u orbitofrontalnom korteksu, delu mozga zaduženom za impulsivno ponašanje.

Aktivnost mozga kod muškaraca sa istorijom agresivnog ponašanja, kao i krvni pritisak ostali su gotovo isti, dok su u nekim slučajevima čak bili niži.

Alija Klajn kaže da je to znak da agresivne ne uznemiravaju nasilne scene, a da nedostatak aktivnosti u orbitofrontalnom korteksu pokazuje da oni u njima ne vide ništa loše.

Ona smatra da nasilni filmovi možda mogu samo da pojačaju već postojeću agresivnost.

“U pravom trenutku, kada postanu nasilni, možda primene neku od ideja koju su videli u filmu”, kaže Alija Klajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: