Horizont 2020 - šansa za istraživanje i inovacije

U programu Evropske unije "Horizont 2020" mogu učestvovati fakulteti, instituti, privreda, lokalne samouprave, ministarstva, rečeno je danas na predstavljanju tog programa u Centru za promociju nauke.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

18:30

Default images

U narednih sedam godina u istraživanja i inovacije kroz program na novou Evrope će biti uloženo 78 milijardi evra, a Srbija se od 1. jula uključila u "Horizont 2020" i ova sredstva postala su dostupna za domaće naučnike, privrednike i civilni sektor.

Predstavnica programa "Horizont 2020" Nada Milošević istakla je da je Srbija ravnopravan član na projektu i da ima ista prava kao i sve zemlje EU i da projektima mogu aplicitirati sva zainteresovana pravna lica.

Ona je dala kratke smernice kako aplicirati za program i naglasila da svi koji žele da učestvuju treba da "imaju u glavi kakav će doprinos industriji dati naučni projekat kojim konkurišu".

"Nemojte od Brisela tražiti novac, već rešavajte probleme koje su identifikovali", rekla je Milošević.

Najuspešniji medju fakultetima po broju projekata je Tehnološki fakultet iz Novog Sada koji je do sada imao 14 projekata.

Vodja projektnog tima Vesna Crnojević Bengin sa tog fakulteta kaže da je najteže bilo na prvom projektu i da sada sve ide lakše.

Crnojević Bengin je pojasnila da se u program ulaže dosta novca jer Evropa zna ukoliko hoće jaku industriju mora imati jaku nauku.

"Evropa insistira da se znanje i nauka spoje sa industijom i zato ulažu dosta novca", rekla je Crnojević Bengin i dodala da svi koji pišu projekte i žele da konkurišu treba to da imaju na umu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: