Koliko su istiniti stereotipi o Škotima?

Škoti su pozvani danas na birališta kako bi se izjasnili da li su za nezavisnost ili za ostanak u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

16:59

Default images

Foto: Garry Knight / Flickr.com

Mnogi mediji koriste tu priliku da se osvrnu na stereotipe koji se vezuju za stanovnike Škotske, domovine mnogih poznatih ljudi koji su obeležili svetsku istoriju, poput Aleksandera Fleminga, pronalazača penicilina, Artura Konana Dojla, tvorca najpoznatijeg detektiva Šerloka Holmsa, i Aleksandera Grahama Bela, izumitelja telefona.

Čuvena scena iz filma "Hrabro srce" iz 1995. sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, u kojoj škotski ratnici podižu kilt pred zabezeknutim protivnikom, aludira na jedan od najčešće korišćenih škotskih klišea.

Ali da li su Hajlanderi zaista goli ispod karirane suknje od tartana?

Tradicionalna nošnja još od XVI veka, kilt je, zajedno sa gajdama, jedan od simbola Škotske. Nošenje ove suknje je bilo zabranjeno nakon Jakobitske pobune u XVIII veku, ali je kasnije ponovo uvedena, najpre u vojsci.

"Škoti danas nose kilt samo na proslavama i tradicionalnim okupljanjima", objašnjava Mari Pitok, istoričar i profesor književnosti na Univerzitetu u Glazgovu. Na pitanje da li su ispod njega goli, većina Škota će odgovoriti da ispod tartana nose "budućnost Škotske".

Drugi ukorenjeni stereotip je da su Škoti velike tvrdice. Treba podsetiti da je tokom više vekova, stanovništvo živelo u siromaštvu. Mnoge studije, međutim, pokazuju da je reputacija cicijašluka neopravdana.

Prošlogodišnje istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno više od 3.000 ljudi, otkrilo je da Škotlanđani daju u dobrotvorne svrhe u proseku 356 funti godišnje, za razliku od stanovnika Londona koji, iako su im zarade za 25 odsto veće, daju svega 268 funti.

Škoti su poznati i kao velike "ispičuture" i skloni preterano kaloričnoj hrani. Članak koji je 2006. objavljen u medicinskom časopisu "The Lancet", potvrdio je na žalost ovaj imidž, konstatujući spektakularni porast slučajeva ciroze.

Englezi se često žale da ne razumeju Škote zbog njihovog specifičnog naglaska. Prof Pitok na to odgovara da, uprkos pokušajima uniformizacije engleskog jezika koji promovišu mediji, Škotlanđani su ponosni na svoje narečje i trude se da ga sačuvaju.

"Tek s tim akcentom ste pravi Škot", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: