Ovi „geniji“ su dobli 625.000 $ koje mogu da potroše kako žele

Fondacija Mekartur objavila je imena 21 osobe koje će dobiti poklon od 625.000 dolara u narednih 5 godina. Dobitnici nagrade mogu da potroše ovaj novac onako kako oni žele.

Izvor: Businessinsider

Sreda, 17.09.2014.

18:50

Default images

Takozvane „nagrade za genije“ koje dodeljuje fondacija Džona D. i Ketrin T. svake godine uručuju se određenom broju osoba iz Amerike koje se bave istraživanjem u velikom broju delatnosti, a prve nagrade uručene su 1981. godine.

Novac bi dobitnicima trebalo da omogući slobodu da nastave da se bave novim idejama ili da krenu napred sa postojećim projektima.

„Nagrade su dizajnirane da dobitnicima daju fleksibilnost da nastave da se bave svojim umetničkim, intelektualnim i profesionalnim aktivnostima u odsustvu bilo kakve naučne obaveze ili potrebe za izveštavanjem o napretku“, stoji na sajtu fondacije.

Po pravilima fondacije, pojedinci ne mogu da se prijavljuju za nagradu, već kandidate bira anoniman skup stručnjaka, koji pobednike obaveštavaju telefonom nekoilko dana pre zvanične objave.

Ove godine novčanu nagradu dobile su osobe čije se godine kreću od 23 do 71, a njihova zanimanja su krajnje raznovrsna i uključuju tvorca dokumentarnih filmova, dva matematičara i advokata koji se bavi kriminalnim pravom.

Foto: Image courtesy of ponsulak at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: