U Izraelu pronađen spomenik stariji od piramida u Gizi

Ne dešava se da svaki dan naiđemo na spomenik koji je stariji od piramida u Gizi – posebno koji je ovoliko velik.

Izvor: Livescience

Sreda, 17.09.2014.

14:49

Default images

Stanovnici okoline grada Safed u Izraelu godinama su znali za postojanje ove strukture, a arheolozi su mislili da je u pitanju samo deo drevnog gradskog zida.

Međutim, stvari su se promenile kada je student iz Jerusalima na doktorskim studijama počeo iskopavanja na toj lokaciji i shvatio da radi na drevnom, istorijskom spomeniku.

Istraživači smatraju da je masivni kameni polumesec izgrađen između 3.050. i 2.650. godine pre Hrista, a sama struktura je duga 150 metara.

Naučnici procenjuju da je bilo potrebno između 35.000 i 50.000 radnih dana kako bi cela struktura bila izgrađena, piše LiveScience.

Arheolozi veruju da je spomenik služio za označavanje poseda i uspostavljanje vlasti i prava nad prirodnim resursima ljudi koji su tamo živeli u to doba, ali postoji još jedna teorija, po kojoj se tvrdi da je struktura imala religijsku svrhu – s obzirom na oblik, ona je mogla biti povezana s mesopotamskim bogom meseca Sinom, čiji je simbol bio polumesec.

Foto: Image courtesy of Arvind Balaraman at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: