NASA: Novi saveti za otkrivanje života

Želite da pronađete vanzemaljski život? NASA ima par saveta za vas koji bi mogli da pomognu, prenosi "Washington Post".

Izvor: Washingtonpost.com/

Nedelja, 14.09.2014.

17:55

Default images

Svemirska agencija je predstavila nove savete za pronalaženje života van naše planete na pravi način kako bi se izbegli pogrešni zaključci i neosnovana “otkrića”.

Istraživači Nasine Virtualne planetarne laboratorije pri Institutu za astrobiologiju, sproveli su hiljade simulacija različitih atmosfera i tipova zvezda tokom poslednje 4 godine nakon čega su došli do nekoliko novih preporuka koje su objavljene u naučnom časopisu “Astrophysical Journal”.

Da li prisustvo kiseonika znači da je nekada postojao život u nekom trenutku na udaljenim planetama? Da li isto važi i za ozon? NASA ima odgovor na ova, ali i druga važna pitanja.

Ovo su neke od novih stvari koje je NASA otkrila:

Izbegavajte “usamljene vukove”

Dobra vest je da su, uprkos velikim naporima da se izbegnu lažni pozitivi, istraživači otkrili svega nekoliko na koje bi trebalo da obratimo pažnju – kiseonik, ozon i metan.

Poput usamljenih vukova, ovi molekuli bi trebalo da predstavljaju znakove života sami po sebi, ali čini se da oni mogu biti stvoreni neorganskim putem – to jest, u odsustvu bilo čega živog.

Najbolje je tražiti ove molekule zajedno.

“Naše istraživanje samo pojačava argument da metan i kiseonik zajedno, ili metan i ozon zajedno, i dalje predstavljaju jake argumente za postojanje života. Zaista smo se trudili da otkrijemo lažne pozitivne signale za život, i pronašli smo neke, ali samo za kiseonik, ozon ili metan pojedinačno”, izjavio je Šon Goldman iz Nasinog Godard svemirskog centra.

Koristite “pica u studentskom domu” test

Gledajte na vezu uzmeđu metana i kiseonika kao na vezu između pice i studenata na koledžu. Metan ne bi mogao da izdrži dugo u sobi punoj kiseonika, baš kao što ne biste očekivali da će pica preživeti u sobi prepunoj gladnih studenata.

Kiseonik u pojedinim reakcijama konzumira metan – tako da, ako su oba molekula prisutna, to je verovatno zato što neki oblik života i dalje izbacuje, stvara, metan.

„Ukoliko vidite picu u sobi, i tu se nalaze i studenti, velike su šanse da je ona upravo stigla, zato što će je oni ubrzo pojesti. Isto se odnosi i na metan i kiseonik. Ukoliko su prisutni u atmosferi, metan je upravo stigao zato što će kiseonik biti deo mreže reakcije koje će ga konzumirati. Najbolji način da obnovite količine metana jeste kroz prisustvo života“, dodaje Goldman.

Razmislite o zvezdama

Zvezde su verovatno prilično podcenjene. I na osnovu najnovijih Nasinih otkrića, jako je važno da ih shvatimo ozbiljno.

Hemijske reakcije koje mogu da stvore ili unište kiseonik, ozon i metan bez prisustva života podstaknute su svetlom koje dolazi od zvezda.

Masivne, vrele zvezde sa čestim eksplozijama stvaraju više ultraljubičastog svetla. Ukoliko postoji više ultraljubičastog svetla koje pogađa atmosferu, to će ove fotohemijske reakcije biti efikasnije.

Svetlo različitih talasnih dužina može da utiče na stvaranje i uništenje kiseonika i ozona na različite načine.

Možda će nam trebati bolji alati

Sve ovo je dobro, ali pojedini naučnici smatraju da nam trebaju precizniji instrumenti od onih koji se trenutno koriste, tvrdi Goldman.

„Kako bismo potvrdili da život proizvodi metan ili kiseonik moramo da proširimo talasnu dužinu koju posmatramo kako bismo uključili i podatke u vezi sa apsorpcijom metana. Znamo koje mere su nam potrebne, sledeći korak je shvatanje toga šta treba da napravimo i kako to da učinimo“, zaključuje Goldman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: