Kjuriositi konačno došao do svog cilja

Sletanje Kjuriositija na Mars 6. avgusta 2012. bio je jedan od najvećih poduhvata istraživanja svemira.

Izvor: Daily Mail

Subota, 13.09.2014.

22:30

Default images

Od nedavno se, međutim, cela misija nalazi na udaru kritika zbog toga što je napredak u istraživanju Crvene planete od tad značajno usporen.

Međutim, dve godine nakon sletanja, rover je konačno došao do svog cilja – gigantske planine nazvane Šarp, a glavni deo misije počeo je da se ostvaruje.

Pet kilometara visoka planina Šarp odabrana je kao cilj za Kjuriositi, zbog interesantnih padina koje bi trebalo da daju odgovore na pitanja o geološkoj istoriji Marsa i tome da li je ta planeta ikada bila naseljena.

Nakon pređenih devet kilometara od mesta sletanja, Kjuriositi je konačno spreman da istraži ove fascinantne predele.

“Sada počinje najzanimljivije poglavlje u životu Kjuriositija”, rekao je Džim Grin direktor Odeljenja za planetarne nauke u NASA.

Kjuriositi je u poslednje dve godine istraživao krater Gejl u kom se nalazi i planina Šarp. Ipak, u nedavnom pregledu sedam aktivnih planetarnih misija NASA, Kjuriositi je poslednji.

Razlog za to je što rover nema “specifična naučna pitanja i proverljive hipoteze” kao osnovu za naredne dve godine svog rada.

Takođe, u rover je uloženo neverovatnih 2,5 milijarde dolara, što je mnogo novca za tako nedefinisane ciljeve, zaključak je analize izveštaja.

Uprkos ovakvim kritikama, misija je do sad bila uspešna.

U prvoj godini je ispunila najveći naučni cilj – da proveri da li je Mars nekada imao odgovarajuće uslove za život mikroba, tako što je pronašao dokaze da je na Marsu nekada postojalo veliko jezero.

Sledeći korak je da utvrdi kakvi su bili uslovi na Marsu i da li Zemlji može da se dogodi njegova sudbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: