Koje zemlje vole SAD, a koje Kinu?

Odmeravanje snaga između SAD i Kine sve više zaokuplja pažnju medija, ljudi širom planete ali i brojnih država širom sveta. Kako to obično biva, potrebno je odabrati stranu...

Izvor: Businessinsider

Subota, 13.09.2014.

10:50

Default images

Kineska ekonomija trebalo bi u narednoj deceniji da nadmaši ekonomiju SAD, a sve učestaliji incidenti između dve sile predstavljaju najnoviji signal predstojećih geopolitičkih promena koje polako teraju najmoćniju državu sveta da svetsku pozornicu deli sa velesilom iz Azije.

Stoga, veliki broj država polako počinje da bira stranu kojoj će se prikloniti.

Poznato je šta građani SAD misle o Kini. Svega 35 odsto njih ima blagonaklon pogled na ovu naciju, ali šta je sa ostatkom sveta?

Podaci istraživačkog centra Pju doveli su do stvaranja ove mape koaj pokazuje koje zemlje su na strani SAD, a koje na strani Kine.

Pored plavih polja, koja označavaju države naklonjene SAD, i crvenih koje pokazuju države koje favorizuju Kinu, na mapi se nalaze i zemlje zatamnjene crnom bojom – u pitanju su države koje imaju slično mišljenje o obe supersile. Naravno, na mapi se nalaze i neopredeljene zemlje po mišljenju autora, a među njima nalazi se i Srbija.

Mapu velike rezolucije pogledajte ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: