Obeležen Dan Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu proslavio je svoj Dan i 206. godišnjicu postojanja.

Izvor: Beta

Petak, 12.09.2014.

15:30

Default images

Univerzitet u Beogradu kao datum svog osnivanja obeležava 13. septembar, kada je 1808. godine Dositej Obradović osnovao Veliku školu u Beogradu.

Danas ta ustanova ima oko 90.000 studenata na 31 fakultetu, 11 instituta, 10 centara i oko 3.000 predavača.

Rektor Univerziteta u Beogradu istakao je veliki uspeh i napredak najstarije visoksoškoslke ustanove u regionu, koja se sve bolje kotira na prestižnoj Šangajskoj listi univerziteta, a raste joj i međunarodni ugled kada je reč o studijama matematike i fizike.

"Zastoj u finansiranju visokog obrazovanja ne sme da se dogodi, i to ne sme da prekine naše uspehe", kazao je Bumbaširević.

I Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Aleksandar Belić smatra da visoko obrazovanje mora da ima tretman koji će omogućiti dallji niz uspeha studenata.

Prema njegovim rečima ministarstvo će u narednom periodu to utemeljiti kvalitetnim i efikasnim zakonskim okvirom.

Na svečanosti povodom Dana Univerziteta u Beogradu četiri predavača dobilo je titulu profesur emeritus, a dodeljena su i priznanja najboljim studentima generacije sa svih fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: