Crnogorac priprema kačamak za Ginisa

Tradicionalno jelo kačamak, koje je i danas jedno od prepoznatljivih jela širom Crne Gore, uskoro bi moglo da postane poznato i u svetskim okvirima, jer se inženjer agronomije iz Podgorice Svetozar Radonjić priprema da zajedno sa prijateljima napravi kačamak koji bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.09.2014.

17:22

Default images

Foto: Terrence McNally/Flickr.com

Radonjić, koji je direktor kompanije za proizvodnju zdrave hrane, poručuje da će se "miris domaćeg kačamaka širiti kao nikada pre" i da će to biti događaj "za pamćenje".

Cilj je, kako je objasnio, da se afirmiše proizvodnja kačamaka i kukuruznog hleba, prenosi Radio televizija Crne Gore pozivajući se na agenciju Anadolija.

"Nadam se da ću zajedno sa prijateljima uspeti da organizujem pravljenje kačamaka za Ginisa. Iako smo u početku govorili da ćemo praviti kačamak od tri tone, mislim da će biti dovoljno napraviti ga od hiljadu kilograma", kaže Radonjić o čijoj su nameri već upoznati ljudi iz asocijacije za Ginisa.
Foto: reedwade/Flickr.com

Crnogorac, međutim, upozorava da imaju jedan problem - ne mogu na engleski jezik da prevedu reč kačamak.

"Mnogi su pokušavali, ali bitno je istaći da kačamak nije isto što i palenta", poručio je Radonjić koji će već 21. septembra, na dan kada je Crna Gora 1991. proglašena ekološkom državom, kao uvertiru za Ginisa s prijateljima praviti kačamak, ali u manjim količinama.

Ukoliko sve bude kako je zamislio, kačamak za Ginisa biće pravljen sredinom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: