Važna nedelja za gej parove širom sveta

Protekli dani bili su važni za brojne gej osobe širom sveta s obzirom na to da smo imali priliku da vidimo kako Martina Navratilova prosi svoju dugogodišnju devojku, par koji je zajedno bio 72 godine i napokon stao na ludi kamen, kao i sklapanje prvog gej braka u Hrvatskoj.

Izvor: Guardian, Beta, Independent

Ponedeljak, 08.09.2014.

18:50

Default images

Teniska legenda Martina Navratilova dobila je sudbonosno „da“ od svoje partnerke Julije Lemingove tokom pauze između polufinalnih teniskih mečeva na US Openu.

Navratilova je svoju dugogodišnju devojku zaprosila putem velikog ekrana na Artur Eš stadionu, a ubrzo je usledilo i srećno „da“ Lemingove.

Osvajačica 18 grend slem titula iznenadila je sve prisutne kada se pojavila na velikom ekranu nedugo posle neočekivane pobede Keija Nišikorija nad Novakom Đokovićem.

"Čekala sam pravi trenutak da pitam Juliju da se venčamo. Pomislila sam da je ovo pravo mesto i pravo vreme da postavim pitanje i zahvalna sam što je odgovor bio 'da'", rekla je Navratilova.

Njih dve su verene od 2009. godine, a Lemigova ima 42 godine i 1991. je bila poslednja mis Sovjetskog Saveza.
Beta/AP Photo/The Quad City Times, Thomas Geyer - Vivian Bojak i Alis Dubs
Na potpuno drugom kontinentu, 8. septembra u Zagrebu sklopljen je prvi gej brak u Hrvatskoj, odnosno životno partnerstvo, objavilo je udruženje Zagreb prajd (Zagreb Pride).

"Srećno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb prajda", objavljeno je na Fejsbuk stranici udruženja.

Čestitka je objavljena i na tviter profilu Zagreb prajda uz fotografiju izvoda iz registra životnog partnerstva i napomenu da je "u Hrvatskoj večeras stvarana istorija".

Detalji venčanja nisu poznati, osim što su iz udruženja objavili da je ministar uprave Arsen Bauk mladoženjama poklonio kravate. Mediji su ranije pisali da će prvi u registrovano životno partnerstvo, koje se kao i brak sklapa kod matičara, stupiti dvojica muškaraca s područja Zagreba.

U brak nije stupio samo par iz Hrvatske, već i jedan par iz SAD.

Vivian Bojak i Alis Dubs, dve devedesetogodišnjakinje, stupile su u brak nakon 72 godine provedene u vezi.

Par se upoznao u Ajovi dok su obe tamo odrastale.

“Slavimo nešto što je trebalo da se desi znatno ranije”, izjavila je na ceremoniji sveštenica Linda Hunsaker.

Dubs je izjavila da obe uživaju u zajedničkom životu kao i da su u proteklih par godina obišle celu Ameriku, sve provincije Kanade kao i posetile Ujedinjeno Kraljevstvo dva puta.

Ajova od 2009. godine podržava gej brakove, a ove dva dame izjavile su tokom ceremonije da nikada nije kasno za okretanje novog lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: