Vožnja kroz vreme uz naučne igre i probleme

Poneki naučni vremeplov koji vraća u daleku i blisku prošlost, nekoliko sastanaka na brzaka sa nikad zanimljivijim naučnicima uz tajanstveni lov na blago i ostale avanture samo su neki od razloga zbog kojih će se Beograđani i Beograđanke 26. septembra, u 5. Noći istraživača, sasvim sigurno zaljubiti u nauku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

10:55

Default images

Tokom ove večeri, od 17 do 23 časa, naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće sve radoznale umove na Trgu Republike, u bivšoj robnoj kući Nama, duž cele Knez Mihailove ulice, u dvorištu Rektorata, u Studentskom parku, Pedagoškom muzeju, Galeriji fresaka, ali i u UŠĆE šoping centru.

Uz brojne druge postavke, Knez Mihajlova ulica tokom Noći istraživača postaće jedinstvena mapa sa tajnim lokacijama, spremna za uzbudljivi lov na blago. Najmlađi posetioci pozvani su da ponesu svoju avanturističku opremu i zajedno sa naučnicima reše zadatke. Najuspešnijih sto mališana na kraju potrage, osim brojnih otkrića i stečenih znanja, čeka pravo malo naučno blago.

Kako izgleda ljubav na prvi ogled, ili pak na prvi dodir, da li nam se tada zaista razlete mali leptiri po stomaku ili je nešto drugo u pitanju, saznać posetioci bivše RK Nama. Na istom mestu dobiće najpraktičnije recepte i savete za zaljubljivanje u biologiju, robotiku ili matematiku, a tu ih očekuje i naučno-istraživačka bina sa pravim bioskopom-mikroskopom i naučnicima koji su spremni da sve posetioce puste u svoj svet i razbiju sve mitove koji o njima postoje.
Velika naučna avantura odvijaće se iste večeri u Studentskom parku gde će svi zainteresovani moći da izlegnu jaje dinosaura ili da izoluju DNK i ponesu sa sobom jedinstvenu uspomenu, nauče kako da pravi duga, od plave i žute da dobiju crvenu, i razreše sve dileme od penicilina do aflatoksina. Ne plašite se ako naletite na slepog miša, zapravo, pomazite ga zajedno sa našim naučnicima, a potom saznajte i kako su to ove životinje postale najbolji drugari ozloglašenih vampira.

U Kafeu Buha 26. septembra spremno sve posetioce čeka čak jedanaest naših poznatih i priznatih naučnika koje će upoznati kroz sastanke na brzaka. Od forenzičara preko speleologa do astronoma, oni su tu da odgovore na sva pitanja, ne bi li se pobrinuli da prvi sastanak sa naukom prođe što bolje, i da se posle toga stomakom razigraju isti oni mali naučni leptiri.

Dvorište Rektorata Univerziteta u Beogradu tokom Noći istraživača postaje jedinstveni reciklažni kvart. Svi radoznali saznaće kako od otpada mogu da nastanu brojni korisni predmeti kao i najdivniji odevni i modni detalji. Ne zaboravite da ponesete plastične flaše, limenke i čepove i sve one odbačene male elektronske uređaje i dođite da zajedno reciklaži damo super-moći i vratimo osmeh na lica onih kojima je najpotrebniji.
UŠČE šoping centar postaće istraživačka zona za najmlađe znatiželjnike i školarce željne takmičenja i mozgarenja. Njima su namenjene radionice u kojima će praviti piko-robotiće i upoznati još sto i jedno naučno otkriće. Najsmeliji će moći da zatalasaju mora i planine svojim rukama, upuste se u kulinarsko-naučne avanture, i uz pomoć likovnog, fizike ili hemije istražiti svet koji nas okružuje.

Poseban kuriozitet ovogodišnje Noći istraživača jeste naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“! Prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća, učiniće da sakupljanje sličica u Noći istraživača bude ne samo zabavno već i pravo naučno iskustvo.

Kako izgledaju naučnici privatno, a kako u svom naučno-laboratorijskom zanosu, otkriće svi oni koji se zapute u Francuski institut, gde naučni umovi pozivaju i na partiju drevnih društvenih igara, i gde će sa njima svi zainteresovani moći da naprave i vetrenjaču za poneti.

Kao što je bilo nekada, tako je glavni gradski trg i sada mesto za pozorište, pa će na Trgu republike sve posetioce 5. Noći istraživača dočekati pozorišna predstava i u njoj Đorđe Stanojević i Nikola Tesla. Izložbene postavke na trgu prebaciće naučnike u uloge kustosa koji pokazuju kakvim se sve ekstremnim naporima izlažu i koliko često stavljaju svoj život u opasnost, samo da bismo svi mi imali bolje sutra.

Uz sve to, na raspolaganju će biti i prava naučna laboratorija, al i dnevna sobu iz ugla naučnika kao, Evropsko ćoše, kao i vožnja Naučnim autobusom koji će, prvi put u Noći istraživača, kružiti od Slavije do Studentskog trga.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Festival nauke Beograd, a partneri Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Vidimo se 26. septembra - Istražimo noć!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: