Hoking: "Božja čestica" bi mogla da uništi svet

"Na vrlo visokim nivoima energije Higsov bozon mogao bi da uzrokuje naglu propast prostora i vremena, a mi ne bismo ni primetili da se to događa," smatra slavni profesor Stiven Hoking.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

09:35

Default images

Hokingova izjava uznemirila je naučnike, prenosi Dejli Mejl, ali za sada verovatnoća za takvu katastrofu je vrlo mala pošto još nije napravljen dovoljno veliki akcelerator (LHC). Higsov bozon otkriven je 2012. godine u švajcarskom CERN-u.

"Božja čestica", koja daje oblik i dimenzije svemu što postoji, mogla bi da pruzrokuje "katastrofalni raspad vakuuma", kada bi naučnici uspeli da je podvrgnu ekstremnim uslovima.

Hoking je o Higsovom bozonu ovog puta pisao u predgovoru svoje nove knjige "Starmus, 50 Years of Man in Space", koja je kolekcija predavanja naučnika, astronoma i raznih drugih stručnjaka koji su učestvovali na festivalu "Starmus", među kojima su bili i Nil Armstrong, Baz Oldrin, gitarista grupe Queen Brajan Mej - koji je i glavni urednik izdanja i mnogi drugi.

Profesor Hoking je napisao: "Higsov bozon ima tu zabrinjavajuću osobinu, mogao bi da postane meganestabilan na energijama iznad 100 milijardi giga-elektron-volta (GeV). Ovo bi moglo da znači da bi svemir mogao da doživi potpuni raspad vakuuma, dok bi se mehur pravog vakuuma kretao brzinom svetlosti. To bi moglo da se desi svakog trenutka, a mi ne bismo ni znali za to."

Hoking je sarkastično nastavio: "Akcelerator čestica koji bi mogao da dostigne 100mlrd GeV morao bi da bude veći od Zemlje, a čini mi se da njegovo finansiranje u ovom ekonomskom trenutku nije verovatno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: