Kako do savršenog seksa

Šta da radite ako se partner više ne „pali” na vas kao nekada, mada ruku na srce ni on vam više nije tako privlačan.

Izvor: Izvor: Marina Jungiæ Miloševiæ / Život plus (Veèernje novosti)

Četvrtak, 04.09.2014.

08:35

Default images

Kada ste zaljubljeni, dovoljan vam je pogled da shvatite koliko vas partner želi, a posle sitnih svađa, dugo se mirite u krevetu... Da li je i kod vas bilo tako kada ste počeli da se zabavljate? Tada vam je partner „pamet pomerao”, a danas se ne „pali” na vas kao nekada, mada ruku na srce ni on vama više nije tako seksi.

Zbog čega nestaje početna strast? Da li uopšte možemo da zadržimo onaj erotski i uzbudljiv odnos s partnerom kao na početku veze ili braka?

- Početna zaljubljenost počinje da slabi, jer nestaje čar novine. Ipak, uvek možemo ponovo "otkriti" svog partnera, tako što ćemo ga opažati na jedan nov način. A vremenom se može desiti i da nam seks s njim bude sve bolji, zato što smo opušteniji i svesniji svog tela, bolje ga poznajemo i znamo šta mu prija. Iako vezu čine mnoge stvari, a ne samo seks, on je veoma važan u partnerskom odnosu. Poenta je dobro pratiti sebe, biti svestan ličnih potreba i želja - objašnjava za "Život Plus", Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut.

Ona smatra da najvažnije stvari o sebi, kao i o partneru, možemo saznati kroz seks. Ukoliko ima bliskosti, „emotivne hemije", uvek se može eksperimentisati i probati nešto novo, što oboma može doneti zadovoljstvo. - Želja i uživanje su glavni sastojci seksa. Povezani su sa delom naše ličnosti koji je spontan, kreativan, neozbiljan, voli da se igra, zabavlja i da uživa. On ne igra nikakve igre, ne manipuliše, ne brine se, nije zloban, strog i kritičan. U kontaktu sa drugom osobom seks je sama esencija života.

Zašto nas neke osobe seksualno privlače više od drugih?

- Seks počinje pre samog seksa. Počinje tako što nas neko privuče na jedan poseban način, obično kažemo da se "palimo" na neku osobu. Najpre nam se dopadne kako izgleda, kako priča, možda i šta priča, jer reči imaju određeno značenje ili samo zbog boje glasa. Ako se i na drugoj strani dešava isto, fizički se približavamo jedno drugome. Tada možemo da osetimo i miris tela, a ako se stvari odvijaju neometeno, uzbuđuje nas i dodir i na kraju sam seksualni odnos sa tom osobom. Taj trenutak prilaženja ostaje označen kao "magičan". Kada smo s nekim u partnerskoj vezi, ovaj "magični" momenat se već desio, što mnogim ljudima nedostaje. Ipak, „leptirići u stomaku” mogu da nastaju i kasnije, tokom veze, kada imamo seks sa partnerom.

Da li je seksualna privlačnost dovoljan razlog za održavanje veze?

- Nije ni jedini, a ni dovoljan razlog. Moguće su i veze bez nje, ali se teško mogu održati. Kroz seks sa osobom koju volimo imamo priliku ne samo da zadovoljimo važne potrebe, već i da povećamo svesnost o sebi i da postignemo svoju celovitost kao ličnost. Ko su neprijatelji seksa?

- Seks obuhvata celo telo i uvek se dešava u sadašnjem trenutku. Ako ga ograničimo na genitalne organe, to je onda samo pražnjenje seksualne napetosti. Ako ga prebacimo u prošlost ili u budućnost i razmišljamo o njemu ili ukoliko koristimo pornografiju, uključujemo misaone procese koji su jedan od većih neprijatelja seksa.

A prijatelji?

- Prijatelji seksa su čula, svesnost o dodiru, toploti, izgledu, ukusu, zvucima, pokretima. Ovo postižemo tako što smo svesni najpre svoga tela. Zato je potrebna bliskost sa partnerom, da bismo mogli da se opustimo kao kada smo sami. To omogućava i partneru da se opusti i da bude svestan svoga tela. Tada zajedno možemo da uživamo u uzbuđenju do koga dolazi kroz kontakt sa telom partnera. U okviru ovoga, sve nekako vodi ka orgazmu, koji se može desiti, ali i ne mora. Svrha seksa nije orgazam, ali je lepo ako se desi.

Da bi očuvale "vatru" u krevetu, neke žene pristaju i na ono na šta ih partner ranije nije mogao nagovoriti?

- Seks je stvar želje. Nije obavezno imati seks ako nismo raspoloženi za njega, dozvoljeno je sve što odgovara i jednom i drugom partneru. Ne treba siliti sebe na nešto što nam ne pričinjava zadovoljstvo - naglašava naša sagovornica.

Izvor: Večernje novosti
Foto: stari4ek / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: