Duhovi zmajeva otkrili legendarno mjanmarsko zvono

Tim mjanmarskih ronilaca tvrdi da su pronašli, uz pomoć duhova zmajeva, legendarno zvono zakopano u mutnim dubinama reke Jangon.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.08.2014.

10:33

Default images

Desetine ronilaca opremljenih maskama i plastičnim crevima za vazduh uronili su u brze vode reke u potrazi za davno izgubljenim Damazedi zvonom a njihova akcija izazvala je skeptične komentare ali i okupila na desetine posmatrača. Grupa ronilaca najnovija je u nizu lovaca na blago koji žele da pronadju gotovo mitsko zvono koje je, navodno, potonulo bez traga kada su ga portugalski plaćenici u 17 veku ukrali iz Švedagon pagode. Zvono je navodno ukcrano na brod koji je potonuo po njegovom težinom.

"Pošto smo zatražili dozvole svih važnih osoba i svetaca, možemo da saopštimo da smo pronašli Damazedi zvono", naveo je organizator San Li u saopštenju ali nije pružio nikakav dokaz o svojoj tvrdnji.

Potraga je izazvala salvu kritika medju mjanmarskim istoričarima a mnogi se pitaju da li zvono uopšte postoji. Organizatori su odbili savremenu opremu i odlučili se za duhovne pripreme i rituale kako bi umilostivili duhove zmaja koji navodno štiti zvono.

"Zvono može biti pronadjeno ako se organizujemo i sistematski istražujemo. Ali ne ovako - uz pomoć saveta astrologa i pozivanja natsa (duhova) zmajeva i galuna (mitske ptice)", rekao je AFPu Ccit San Vin iz Istorijske komisije Mjanmara.
BETA/AP Photo/Khin Maung Win
San Oi, koji tvrdi da je zvono video na dnu reke 1998. prilikom ranijeg pokušaja pronalaženja zvona, novac je dobio od lokalne privatne banke i obećao da će u narednih nekoliko dana zvono biti izvadjeno iz vode.

Napravljeno od bronze, veruje se da je Damazedi zvono teško 294 tone - kao maksimalno pun Boing 777.

Istoričari kažu da je zvono Švedagon pagodi 1484. poklonio Mon King Damazedi koji je u to vreme vladao južnim delom Mjanmara.

Veruje se da ga je iz hrama ukrao portugalski trgovac Filipe De Brito e Nikote, poznat kao Nga Zinka - koji je imao kontrolu nad južnim delom Jangona i koji je želeo da istopi zvono da bi od njega napravio topove.

Iako ne postoji konačni dokaz o postojanju zvona, potraga za blagom izazvala je veliko interesovanje ali i brojnu podršku.

"Došla sam da ih podržim. Zaista želim da ga nadju", rekla je domaćica Aje Aje Mar koja je satima putovala iz svog doma da bi videla akciju spasavanja.

Drugi su ciničniji, a društveni mediji bruje od šaljivih i otrovnih komentara naročito na račun nekih medija koji su kao činjenicu prenosili da u izvlačenju zvona pomaže i zmaj.

"Mogu li da dobijem zmajev telefon?", jedan je od takvih postova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: