VB: Šta sve policajci ne smeju da rade na društvenim mrežama

Policajci u Velikoj Britaniji dobili su novi pravilnik o ponašanju na društvenim mrežama u kojima se upozoravaju što ne smeju da rade i objavljuju na Twitteru i Facebooku.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

10:01

Default images

Policijske stanice širom Velike Britanije odavno koriste društvene mreže i na njima objavljuju poternice za kriminalcima, kao i druga važna obaveštenja za građane.

Ali, policija ima veliki problem sa privatnim nalozima policajaca na društvenim mrežama, pošto bi i oni trebalo da usvoje određene norme ponašanja i kada nisu na dužnosti jer, npr. objavljujući fotografije na kojima su pijani ne sramote samo sebe, već i celu policiju.

Pravilnikom se tako upozoravaju svi policijski službenici da na svojim privatnim profilima ne objavljuju fotografije na kojima piju alkohol, fotografije na kojima su goli, a novinari “Telegrafa” napominju da se posebno upozorenje odnosi na to da bi mogli da budu izloženi ismevanju ako na Twitteru objavljuju fotografije na kojima jedu keks ili krofne. Ipak, s ovim pravilima policija ne želi samo da spreči ismevanje svojih službenika, već žele da spreče i potencijalne probleme koje bi mogli da imaju sa kriminalcima.

Naravno da i kriminalci pretražuju internet stranice i društvene mreže tražeći lične informacije o policijskim službenicima koje bi mogli da iskoriste protiv njih. Oni takođe mogu da ih ismevaju, ali postoji mogućnost da ih, na temelju informacija i fotografija kojih se dokopaju s mreže zlostavljaju, ucenjuju ili čak prete njihovim porodicama.

Zbog toga im se preporučuje da uklone sve lične detalje s interneta poput adrese i telefonskog broja i da od Google-a zatraže da uklone fotografije njihovih kuća, automobila i slično. U ovom pravilniku se, pored ostalog, savetuje i na koji način da se obračunate s internet trolovima koji zasipaju društvene mreže i forume s vulgarnim i napadnim komentarima – savet je da je takve korisnike najbolje ignorisati.

Posebno je zanimljiv deo koji se odnosi na policajce koji su na tajnim zadacima - koji se upozoravaju da na svojim telefonima uvek isključe lociranje, kako ne bi otkrili gde se nalaze i na taj način razotkrili tajne operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: