Stranci ovog leta preplavili Petnicu

Letnji programi u Istraživačkoj stanici Petnica realizuju se punom parom. Međutim ono što ovo leto razlikuje od prethodnih jeste broj učesnika programa iz inostranstva.

Izvor: N. Božiæ

Četvrtak, 21.08.2014.

00:24

Default images

Upravo je završena deseta po redu Međunarodna letnja škola nauke popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International) na kojem je učešće uzelo 18 učesnika iz Japana, Španije, Rusije, Poljske, Rumunije, Grčke, Turske i Bosne i Hercegovine.

“Studenti različitih fakulteta i iz različitih krajeva sveta su tokom petnaest dana boravka u Petnici imali priliku da čuju 27 predavanja iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, i da rade na realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije.” – kažu u Petnici.

Za to vreme se u Petnici realizuju i redovni programi za srednjoškolce iz jedne od 17 oblasti, koliko ih ima, u ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanim učenicima. Među njima pored učenika iz svih delova Srbije programe pohađa i skoro sto učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Svima njima je zajednička ljubav prema znanju i nauci. Jezik i zemlje porekla im nisu prepreka da se svi međusobno lepo druže i sarađuju. Radeći na naučnim projektima i rešavajući zagonetke prirode oni se upoznaju i zbližavaju. Prijateljstva iz Petnice traju celog života.
Astronomi posmatraju Sunce (foto: ISP)
Koliko je Petnica zanimljivo i inspirativno mesto govori i ilustracija da je ovih dana tamo došao i student sa Univerziteta Dekart u Parizu na dvomesečnu praksu, kako bi boraveći u Istraživačkoj stanici stekao iskustvo i završio rad na osmišljavanju svog online kursa iz oblasti biologije.

Studenti koji se bave fizikom čestica samo što su otišli iz Petnice, gde je u julu održana druga Letnja škola fizike u saradnji sa institutima u Trstu i Beogradu, a već u septembru slede studentske škole hemije i mikroskopije. Sve ove škole odlikuje veliki broj inostranih predavača.

Završnicu uspešnog međunarodnog leta u Petnici predstavlja ponovni dolazak grupe francuskih studenata. Njih dvadeset će svoju obaveznu praksu u laboratorijama obaviti upravo u Petnici, i to treću godinu za redom.

Petnica sve više postaje vidljiva na evropskoj i svetskoj mapi programa za student i srednjoškolce koje interesuje dodatno naučno obrazovanje. Veliki broj inostranih učesnika, i to ne samo iz regiona, posledica je kvalitetnog načina rada, dobrih programa i moderne naučne opreme koja je ovde na raspolaganju.

Istraživačka stanica Petnica uspeva da bude jedan od svetlih primera koji našu zemlju promovišu u svetskim razmerama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: