Pravda za svrake! Svrake nisu lopovi!

Suprotno narodnom verovanju i čuvenoj Rosinijevoj operi, svraka nije lopov.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

16:07

Default images

Čak, naprotiv, moglo bi se reći da je ova ptica, prepoznatljiva po izrazito crno-belom perju, instinktivno sumnjičava preme predmetima neobičnog izgleda, ističu britanski naučnici, čiju studiju prenosi BBC.

Vekovima su je opisivali kao najgoru kleptomanku, koja ne može da odoli svetlucavim predmetima koje gomila u svom gnezdu.

Ova loša reputacija je potpuno nezaslužena, tvrde stručnjaci Univerziteta Egziter, koji ovu prticu opisuju samo kao "veliku brbljivicu".

Oni su sproveli seriju testova sa divljim svrakama i svrakama iz jednog azila za životinje. Pred ptice su stavljeni razni predmeti, svetlucavi i bezbojni (alu folija, orasi, šrafovi, metalni otpaci), a njihove reakcije su snimljene i analizirane.

"Nismo naišli ni na kakav dokaz da svetlucavi predmeti neodoljivo privlače svrake. Naprotiv, svi ti predmeti su kod njih izazvali neofobnu reakciju - strah od novih stvari", naveo je Toni Šepard, glavni autor studije koja je objavljena u časopisu “Animal Cognition”.

Svrake su se uglavnom držale podalje od svetlucavih, ali i plavih predmeta i generalno su bile nepoverljive prema njima.

"Verovatno da se folklor koji okružuje svrake ne zasniva na činjenicama već je rezultat kulturne generalizacije nastale na temelju anegdotskog predanja", zaključio je Šepard.

Foto: Jean-Jacques Boujot / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: