Nema toaleta - nema braka (u Indiji)

Šest novopečenih nevesti iz jednog sela u indijskoj državi Utar Pradeš vratilo se roditeljima, jer u kućama njihovih muževa nije bilo toaleta, prenosi BBC.

Izvor: Beta-AP

Utorak, 19.08.2014.

10:21

Default images

Žene, sve iz sela Hesija u okrugu Kušinagar, rekle su da će se vratiti muževima tek kad oni naprave dolične toalete u svojim kućama. Skoro polovina od 1,2 milijarde Indijaca nema toalete u kućama.

BBC navodi da je to akutan problem u ruralnom delu Indije, kao i da su žene najviše na udaru.

"Moji roditelji imaju toalet u kući, ali nema toaleta u kući mog muža Rameša Šarme. Izlaženje napolje bilo mi je veoma neugodno, tako da sam se posvadjala s njim i vratila se roditeljima", rekla je jedna od nevesti.

Jedna od stanovnica sela iz koga su neveste rekla je da nije lako za mladu da izlazi da bi obavila nuždu u polju kada je mrak ili pada kiša. BBC navodi da su žene kada izlaze izložene i pojačanom riziku od napada.

Indijski premijer Narendra Modi u petak je u govoru povodom Dana nezavisnosti obećao da će ubrzano početi sa rešavanjem tog problema.

"Mi smo u 21. veku i, i dalje nema dostojanstva za žene, jer izlaze napolje na otvoreno da bi obavile nuždu, i moraju da čekaju da padne mrak", rekao je on.

"Možete li da zamislite sa kakvim se sve problemima one suočavaju zbog toga", pitao je Modi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: