Matematika: Prva žena dobitnica Fildsove medalje

Iranska matematičarka Merjem Mirzahani prva je žena dobitnica Fildsove medalje, najprestižnijeg priznanja iz oblasti matematike.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2014.

12:15

Default images

Mirzahani, koja je trenutno profesor na Stenford Univerzitetu, dobila je nagradu za rad na kompleksnoj geometriji.

Kako prenosi BBC, nagrada, vredna 15.000 kanadskih dolara, uručena joj je u Seulu na Međunarodnom Kogresu matematičara. Fildsovu medalju, koja se smatra Nobelovom nagradom u matematici, ustanovio je kanadski matematičar Džon Filds.

Prvi put je uručena 1936. godine, a od 1950. se dodeljuje svake četiri godine za najviše četvoro matematičara ispod 40 godina. Merjem Mirzahani (37) je i prva Iranka koja je osvojila ovu nagradu. Studije je završila na univerzitetu Šerif u Teheranu, a zatim je diplomirala na američkom univerzitetu Harvard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: