Novi mafijaši zaboravili na kodeks, svi na Fejsbuku

Ne tako davno, svaki mafijaš koji je iole držao do sebe poštovao je zakon ćutanja od kojeg je zavisilo njegovo preživljavanje. Bernardo Provencano, legendarni "bos svih bosova" sicilijanske Koza Nostre, doveo je ovaj kodeks do savršenstva.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.08.2014.

12:35

Default images

Optužen za ubistvo 1963. godine, uspeo je da izmiče vlastima pune 43 godine pre nego što je uhapšen 2006. u svom rodnom gradu Korleoneu, koji je Kopolin gangsterski ep "Kum" proslavio u svetu.

Provencano, danas 81-godišnji starac na doživotnoj robiji, uspeo je da se održi na čelu zloglasne kriminalističke organizacije zahvaljujući "omerti" - mafijaškom zakonu ćutanja, i davanju naređenja ručno pisanim, šifriranim porukama, tzv. "picinima", koje su dostavljali njemu najodaniji saradnici.

Za novu generaciju mafijaša, međutim, ovakav način života je nepojmljiv.

Oni su mladi, zgodni i vole da se razmeću parama. Njihovi idoli su gangsteri poput Tonija Montane, junaka holivudskog klasika "Lice s ožiljkom" (Scarface) i "besmrtni" Chiro Di Marcio, mladi mafijaški bos iz "Gomore", italijanske TV serije o napuljskoj mafiji.

Nove vođe imaju jedva završenu srednju školu, ali znaju kako da kreiraju izmišljen identitet na Fejsbuku i koriste društvene mreže da bi uputili pretnje, prodali drogu i tražili reket.

Nino Spanjuolo, 30-godišnji šef Kamore u mestu Kastelamare di Stabija, blizu Napulja, sebe je predstavio kao "biznismena" na svojoj Fejsbuk stranici koju je ispunio glamuroznim ličnim fotografijama i slikom torte sa dva pištolja od čokolade i šlagom ispisanom citatima iz filma Skarfejs.

Kada je upucan u nogu, u jednom napadu pre dve godine, upotrebio je Fejsbuk da bi se zahvalio rodbini na podršci i uputio upozorenje svojim neprijateljima: "Oko za oko, zub za zub. Bez milosti za one koji su ti naneli zlo".

Kočoperni 28-godišnji sicilijanski mafijaš Domeniko Palacato, koji je uhapšen ove godine, na Fejsbuku je imao stranicu sa fotografijama na kojima vozi gliser i zabavlja se u limuzini. Bio je među 95 kriminalaca koji su uhapšeni u junu u Palermu u okviru "Operacije apokalipsa".

Italijanska policija pronašla je i uhvatila Antonina Lauričelu i Paskvalea Manfredija pomoću Fejsbuka o kojem su ova dva mafijaša očigledno bila zavisna.

Manfredi, koji je sebi dao nadimak "Skarfejs", bio je šef zloglasne Ndrangete. Napuljski tužilac Antonelo Ardituro navodi da je Fejsbuk opasno propagandno sredstvo mafije i da su mladi ljudi posebno ugroženi jer nisu kadri da prepoznaju kriminalce na društvenoj mreži.

"Teško je iznaći načine kako da se tome suprotstavimo", istakao je on, prenosi londonski "Telegraf".

Nova TV serija "Gomora", čiji je cilj da razotkrije mafijaške mitove, zapravo kao da inspiriše novu generaciju kriminalaca.

Reditelj serije Stefano Solima kaže da je bio iznenađen koliko je ova turobna drama, snimljena u Skampiji, jednom od napuljskih predgrađa, poznatom po visokoj stopi kriminala, nalik svakodnevnom životu.

"Dok smo bili u Skampiji, snimajući scenu u kojoj je jedan kafić dignut u vazduh, to se zaista dogodilo na samo nekoliko koraka od nas", kazao je Solima za list "Mesađero".

Serija, zasnovana na istoimenom bestseleru Roberta Savijana, privukla je blizu 700.000 gledalaca svake nedelje tokom prve sezone prikazivanja, a trenutno je u toku snimanje druge sezone.

"Realnost je jača od bilo kog romana. Treba samo da je snimite", zaključio je Solima.

Foto: Image courtesy of Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: