Kako je čovek s transplantiranim licem postao zvezda?

Čovek koji je do sada imao najnaprednije operacije transplantacije lica, nakon što je sebe slučajno upucao, postao je zvezda američkog časopisa GQ.

Izvor: GQ

Utorak, 29.07.2014.

18:51

Default images

Ričard Noris (39) je nakon petnaestogodišnjeg nošenja maski i živeo kao pustinjak u Hilsvilu (Virdžiniji) 2012. godine operisan.

On se nesrećnim slučajem 1997. godine ranio pištoljem u lice, sa svega 22 godine, i razneo sebi nos, jagodice, usne, zube i vilicu.

Nakon godina planiranja, doktor Eduardo Rodrigez je izvršio 36-časovnu transplantaciju s timom hirurga sa Merilend univerziteta i napravio od svog pacijenta globalnu senzaciju.

Dve godine kasnije, Ričard Noris kaže da mu se život normalizuje a transplantacija mu je dala slobodu da izađe napolje u kupovinu be straha od reakcije prolaznika.

"Kada sam bio unakažen, hodao sam trotoarom, bio sam iznenađen koliko su ljudi prekidali svoje radnje kako bi me posmatrali", priča Noris za GQ.

"Sada niko ne obraća pažnju, osim ako me poznaje, ne znaju da sam neko kome je lice transplantirano. A to je cilj koji smo ispunili", dodaje on.

To je bila tek 23. transplantacija lica u istoriji a prva se odigrala u Francuskoj 2005. godine kada je ženu unakazio pas.

Noris je mogao da umre tokom procedure kada su mu hirurzi odstranili sve delove prethodne kože ostavljajući samo deo njegovog jezika i minimalno kože oko očiju pre nego što su mu prikaćili novo lice.

Donor je bio čovek u svojim dvadesetim koga je udario kombi i ubio dok je prelazio ulicu.

Ričard Noris će do kraja života morati da uzima imunosupresive kako bi sprečio telo da odbaci njegovo lice i mora da bude jako oprezan kada je zdravlje u pitanju - ne sme da pije a ni da puši.

Njegova slava dovela je do hiljada pisama koja su mu stigla širom sveta uključujući od žene koja mu je kasnije postala devojka - Melani.

Njegov lekar, dr Rodrigez rekao je da iako Noris ima transplantirano lice, ono je jedinstven spoj obe fizionomije.

Njegov pacijent je to potvrdio rečima: "Kada gledam u ogledalo, vidim Ričarda Norisa."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: